Съдът получи над 400 жалби срещу носенето на маски

Съдът получи над 400 жалби срещу носенето на маски

Над 400 жалби са постъпили във Върховният административен съд (ВАС) срещу заповедта на здравния министър за задължителното носене на маски Повечето от жалбите са изпратени на електронната поща на съда пред уикенда.

Предстои жалбите да бъдат администрирани и насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание. В едномесечен срок ВАС трябва да публикува обявление за оспорването на общия административен акт в Държавен вестник.

Предстои администрирането и на всички жалби срещу други заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното в страната извънредно положение.

Междувременно Управителният съвет на Асоциация на българските административни съдии (АБАС) обявява кампания за тестване на своите членове за COVID-19.

В периода от 23 април до 21 май 2020 година те ще могат да се тестват за сметка на асоциацията в определени лаборатории в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Враца, Сливен, Стара Загора, Русе, Пазарджик.

Административните съдии ще имат възможност да се изследват чрез скринингови кръвни тестове, които могат да показват отрицателен резултат, наличие на възпаление или наличие на антитела за коронавирус. При необходимост от потвърждаване на положителен резултат за COVID-19, ще се прави допълнителен тест по метода PCR в определени референтни лаборатории.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?