Съдът прекрати процеса срещу шефката на фармацевтичния съюз

Асена Стоименова

Софийският районен съд (СРС) прекрати делото за всяване на паника, заведено срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Държавното обвинение предлагаше на съда Стоименова да бъде глобена заради две интервюта, в която тя предупреди публично, че пандемията може да доведе до прекъсване на доставките на някои лекарства.

Абсурдното е, че в същото време Софийска районна прокуратура беше образувала проверка заради липсата на инсулин на българския пазар.

Съдът обяви, че не разбира в какво се състои престъплението на фармацевта. Според съдия Христина Николова разследващите са допуснали съществени нарушения, накърняващи правото на защита.

Съдия Николова отбелязва, че не се разбира точно кой от изразите на Стоименова в нейните интервюта е сметнат от прокуратурата за заблуждаващ. Любопитното е, че заседанието на съда продължи по-малко от 10 минута, а на него не се прояви представител на прокуратурата, съобщи "Свободна Европа".

Формално представителите на прокуратурата не са задължена да се явява по дела, по които се предлага освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба.

Разследването срещу Стоименова предизвика сериозен обществен отзвук. Фармацевти излязоха пред аптеките си в знак на подкрепа и декларираха, че не ги е страх. Бяха сезирани Европейският парламент и Фармацевтичната група на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?