Съдът призна Любов Собол за виновна в нарушение на санитарните норми

Любов Собол

Преображенският районен съд в Москва е признал за виновна Любов Собол (бивш юрист на ръководения от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията - ФБК) по обвинение в подстрекателство към нарушение на санитарните норми по време на пандемията. Това съобщи нейният адвокат във вторник, цитиран от ТАСС.

Съдът осъжда Собол на ограничаване на свободата на придвижване в продължение на година и половина. През този период на Собол се забранява да излиза от дома си между 22,00 и 6,00 ч., да посещава митинги и да напуска пределите на общината, в която е регистрирана по адрес. Обвинението ѝ бе повдигнато заради организирането на протестни акции в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални през януари в Москва, които не получиха разрешение от руските власти. След произнасяне на присъдата Собол каза, че ще я обжалва.

В хода на делото бяха разпитани участници в митинга, полицаи и лекари. Самата Собол не призна вината си, а нейният адвокат представи в съда заключението на лингвист, в което се посочва, че в постовете на Собол в социалните мрежи не се откриват признаци на нарушение на санитарно-епидемиологичните норми.

Ден по-рано бе огласена първата присъда на обвиняем по същото дело. На Дани Акел бе наложена глоба от 100 000 рубли.

Освен Собол и Акел обвинения по същото дело са предявени и на Олег Навални, който е брат на Алексей Навални, на изпълнителката от групата Пуси райът Мария Альохина, на координатора на московския щаб на Алексей Навални - Олег Степанов, а също и на няколко активисти на ФБК.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?