Съдът пусна от ареста търсения от САЩ Желяз Андреев

Липсват доказателства за съпричастността му към контрабанда за Сирия

снимка бТВ

Окръжният съд в Добрич се усъмни в сряда в твърденията на американските власти за съпричастността на 29-годишен българин Желяз Андреев към контрабандата на самолетни части за Сирия. Съдът пусна задържания на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка" за срок от 60 дни.

Желяз Андреев е издирван от САЩ по обвинения в заговор за нарушаване на американски федерален закон и измама на държавата, както и за шест случая на "износ и опит за износ" на стоки към Сирия, която е под ембарго. По законите в САЩ тези случаи са наказуеми със затвор до 20 години. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез подправяне на документи и укриване на страната получател на стоките.

Въпреки че заседанието не е по същество за екстрадицията, а само за мярката за неотклонение, българските магистрати поставиха под въпрос твърденията на властите в САЩ за вината на Желяз.

"Работата на (Желяз) Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат", посочва Добричкия окръжният съд.

Магистратите имат резерви към твърденията на българската прокуратура, че повдигнатите от американските власти обвинения имат аналози в българския закон. Обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, които са предмет на обвинението.

Съдът не е съгласен с искането за арест и поради още една причина - в продължение на две години, докато е текло делото срещу шефовете на фирмата в САЩ, Желяз Андреев не е бил потърсен. Това опровергава аргумента за неотложност на задържането и исканата екстрадиция.

Андреев е разбрал за разследването на американските власти преди повече от година и като "добросъвестен гражданин на страната е изчакал предприемането на евентуални правни действия спрямо него", посочва съдът. В решението се посочва, че има твърде малък риск Желяз Андреев да се укрие. Той е с висше образование, работи на постоянен трудов договор, не е осъждан и се е явил веднага в полицията, след като е бил призован.

"Доволен съм"

На излизане от съдебната зала пред журналисти Андреев каза единствено, че е удовлетворен от решението на съда.

По-рано пред съда българската прокуратура показа, че поддържа пред съда искането си за 60-дневен арест за Желяз Андреев. Позицията на държавното обвинение е, че искането на американските власти за екстрадиция е аргументирано. Престъпленията, за които прокуратурата във Флорида иска екстрадицията на Андреев, са престъпления и според българския Наказателен кодекс, твърди българското обвинение.

Българинът е търсен от САЩ във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Общо петима от тях за българи – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Засега е поискана екстрадицията само на 29-годишния Андреев.

Според защитата на Андреев, няма основания за задържането му под стража, защото той не се е укривал. След като българската полиция го е потърсила, той се е явил още на следващия ден, обясниха адвокатите.

Историята с Желяз Андреев

На 7 април Желяз Андреев бе задържан от полицията в Добрич заради искането за екстрадиция.

От май 2013 г. до април 2016 г. Желяз Андреев е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е осъществявал продажби на авиационни части на авиокомпании, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air.
Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези сделки са в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов договор по българското трудово законодателство с компания, регистрирана в България с централен офис в САЩ. Той никога не е уведомяван, че работи по чуждо законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с възможна двойна употреба.

Желяз Андреев не е подбирал сам и клиентите, които е обслужвал от позицията си на "Продавач Интернет Търговия", което е най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби" на компанията. Американската компания не запознава служителите си със спецификите на тези клиенти или съществуващите регулации на САЩ с държавите, в които са базирани тези фирми, твърдят близките на арестувания българин, цитирани от сайта "Добрич онлайн".

Сирийските авиолинии са били само една от компаниите в портфолиото на Желяз. В рамките на няколко месеца той осъществява няколко сделки с този клиент, като повечето от тях са по време на 6-месечния му изпитателен срок, разказват близките.

Сега американските власти издирват Желяз Андреев за седем сделки със сирийската авиокомпания, сключени от неговия работодател през 2013 г. и 2014 г. Той е напуснал AW Tronics през април 2016 г. и става служител на "Луфтханза Техник" в София. На 16 март т. г. е освободен от работа в "Луфтханза", тъй като името му фигурира в "черния списък" на Търговския департамент на САЩ.

Американската прокуратура твърди, че фирмата е подавала неистинна информация на федерални агенции с цел да прикрие сделките със Syrian Air, а тримата шефове са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, смятат обвинителите зад Океана.

Протести в подкрепа на българина

Междувременно над 2600 души са отбелязали във Фейсбук, че имат интерес към организирания в четвъртък протест в София в подкрепа на Желяз Андреев.

Демонстрацията е планирана пред Съдебната палата в столицата. Паралелна акция ще има и пред Съдебната палата на Добрич. Трети протест е насрочен пред българското посолство в Лондон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?