Съдът разреши лечение в чужбина на бившия шеф на рибарската агенция

Подсъдимият за далавери на стойност около четвърт милион лева бивш директор на Изпълнителна агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ерман Занков ще може да напусне страната и да се лекува в чужбина. Във вторник Софийският градски съд одобри болничните за периода 10-25 август, поискани от Занков.   

Държавното обвинение преследва Занков заради безстопанственост и длъжностно присвояване за периода 2001 - 2006 година. Той не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, като е нанесъл щети на агенцията за около 250 000 лева от сключването на неизгодни договори с частни фирми. Контрактите са подписани без предварително проведен конкурс за купуването на 100 000 пломби за рибарски мрежи, пише в обвинителния акт. Освен това Занков парафирал договори със завишени суми за наем на микробус, моторна лодка и професионална видеокамера, извършил и злоупотреба с командировъчни, твърдят още прокурорите.

Подсъдимият е на свобода срещу 10 000 лева. Процесът срещу него продължава през октомври, за когато магистратите отново ще опитат да призоват свидетелите Младен Кънев и Симо Ганев, които не са били открити до днешното заседание.

Споделяне

Още от България