Съдът ще гледа едно по едно делата срещу Софиянски

Софийският градски съд даде ход на делото срещу столичния кмет Стефан Софиянски и главния счетоводител на общината Антоанета Македонска за сделката за Централните хали в София. Според обвинителния акт, с тази сделка двамата са нанесли щети на общината близо 9 800 лв.

Столичният кмет е обвинен по специалния текст от Наказателния кодекс за длъжностно престъпление при приватизация за това, че в периодът 1998- 2000 г. е нарушил служебните си задължения при подписването на сделката за Халите и е продал на силно занижена стойност от пазарната цена (близо 400 пъти е занижена цената на Халите) и без съдебна оценка.

Преди да даде ход на делото, съдът отказа да уважи направеното от защитата на Софиянски и Македонска искане за обединяване на това дело с делата за сделките за "Милениум център" и строежа на Бизнес център на "Гурко" 1, по които Софиянски също е обвиняем.

Стефан Софиянски коментира отказа на съда да бъдат обединени делата срещу него с думите "Явно целта е да се явявам всеки месец в съда и да се водят дела срещу мен", предаде Дарик радио.

Съдът отхвърли и направеното от адвокат Даниела Доковска искане за връщане на делото поради съществени процесуални нарушения.

На предишното заседание Софиянски обяви, че ще иска нова експертиза за цената на Халите.

Съдът отхвърли и направеното, този път от прокурора Николай Любенов, искане за отвод на председателя на съдебния състав Вера Чочкова, която със своите действия станала причина за забавяне на делото срещу Софиянски с два месеца, защото дала разрешение на Софиянски да пътува в чужбина за пет дни през септември без да е взела становището на прокуратурата. Софиянски обясни, че е говорил лично с прокурор Любенов, който му разрешил.

На днешното заседание по делото трябва да бъдат разпитани 16 свидетели. За днес бяха призовани 21 свидетели, но петима не се явиха. В залата присъстваха и три вещи лица.

Нотариусът Валери Манчев заяви, че образуваното в случая дружество между общината и израелската фирма "Ащром" притежава нотариалния акт на имота. Финансова ревизия, извършена през 2000 г. е установила, че данъчната стойност на този имот многократно надвишава апортното участие на Столичната община в смесеното дружество.

Свидетелските показания на финансовите ревизори бяха потвърдени и от шефа на отдел "Правен" на СОС Юлия Ненкова, която каза, че нейният отдел не е участвал в изготвянето на документите по учредяването на смесеното дружество в Централни хали.

Следващото заседание по делото е насрочено за 1 февруари догодина.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?