Съдът ще решава за новия кмет на Свиленград

42 часа след приключване на кметските избори в Свиленград, победителят най-сетне бе обявен. Георги Манолов обаче не може да встъпи спокойно в кметската длъжност или ако го направи, веднага ще бъде атакуван съдебно, защото решението не е взето с необходимото мнозинство от Общинската избирателна комисия.

В ранния следобед в понеделник Михаил Константинов съобщи пред радио "Нова Европа", че протоколът с резултатите от частичните кметски избори в събота вече е подписан и от четиримата членове на Общинската избирателна комисия, които до момента отказваха да сложат подписа си. И четиримата са подписали със становище, че не приемат резултатите от балотажа.

Заради отказа им да сложат подписите си се създаде патовата ситуация получилият над 58% от гласовете на избирателите Георги Манолов да не може да бъде обявен за победител заради текста в закона, според който протоколът с изборните резултати трябва да се подпише от всички членове на ОИК. Прецедентът в Свиленград показа несъвършенствата в закона, който не предвижда изход от подобна ситуация.

Двамата представители на БСП, един на СДС и един на БСДП отказваха да подпишат с мотива, че изборите са манипулирани. Част от тях в понеделник са коментирали, че през последните два дни са били подложени на огромен натиск, за да сложат подписите си.

Макар че най-накрая протоколът с изборните резултати бе подписан от всички, кметството на Манолов остава под въпрос и ще се решава от съда.

Четиримата от 11-членната ОИК са подписали с особено мнение и решението, с което победителят се обявява за кмет. Така на практика не достига един глас от изискваното по закон две-трети мнозинство - в случая 8 гласа, за да е легитимно това решение.

Повечето представители на Централната избирателна комисия за местните избори коментираха, че при това положение Манолов не би трябвало да встъпи в длъжност, докато казусът не се изясни съдебно. Ако го направи, той със сигурност ще бъде атакуван от опонента си от БСП, останал втори на изборите в събота.

От предизборния щаб на социалистите в града вече обявиха, че до седмица ще поискат от Хасковския окръжен съд да отмени резултатите заради многобройни нарушения.

На въпрос дали Георги Манолов може да встъпи в длъжност, говорителят на ЦИКМИ Александър Александров каза само, че след приключване на изборния ден всичко е в ръцете на съда.

Като проблем пред кметската длъжност на Манолов бе посочен и отказа на секретаря на ОИК в Свиленград да подпише удостоверението за кмет, което трябва да се връчи на победителя. Този документ просто е функция на протокола с изборните резултати и решението на комисията, че това е избраният кмет и неподписването му от секретаря не е пречка, каза Таня Коларова, председателят на общинската комисия. Самата тя е подписала този документ.

Бисер Троянов от ЦИКМИ също посочи, че няма пречка друг член на ОИК да подпише удостоверението вместо секретаря.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: