Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът в Белград разреши екстрадицията на Ратко Младич в Хага

81 коментара
Съдът в Белград разреши екстрадицията на Ратко Младич в Хага

Специалният съд в Белград обяви, че заподозрения във военни престъпления Ратко Младич е "годен" да отговаря за делата си и разреши екстрадицията му в

Международния трибунал в Хага, съобщи Ройтерс в петък.

Говорителката на Специалния съд за военни престъпления Мая Ковачевич каза, че всички формални условия за предаването на бившия командир на босненските сръбски сили на трибунала в Хага са изпълнени и че документите за екстрадиция са предадени на неговата защита.

Адвокатът Милош Шалич заяви, че ще обжалва решението в понеделник.

Младич е бил прегледан от медицинска комисия, която е установила, че "той е годен за по-нататъшни процедури", съобщи адвокатът му.

След ареста в четвъртък Младич вече бе изправен пред белградския съд, но времето за разпита му бе съкратено, тъй като обвиняемият бил "в доста лошо физическо състояние", което било причина за неспособността му да комуникира.

При изслушването си в съда днес Ратко Младич категорично отхвърли обвиненията на трибунала. "Вие избрахте (бившия сръбски лидер Слободан) Милошевич, а не мен. Така че кой е виновен?", заяви Младич той.

Синът на Ратко Младич - Дарко, каза, че баща му не се смята за виновен за престъпленията, в които го обвинява Международният трибунал, но не знае дали ще бъде в състояние да го докаже. Дарко Младич посети баща си в затвора и след това заяви, че екстрадицията е невъзможна заради лошото му здравословно състояние.

Баща му бил преживял два инсулта, имал частична парализа на дясната ръка и едва говорел.

Дарко отхвърли като неверни твърденията, че информацията за лошото здравословно състояние на баща му е тактика на защитата му и каза, че вече извикал лекари от Русия да дойдат и да присъстват на прегледа, но добави, че това ще зависи от одобрението на съда.

Говорителката на Международния трибунал в Хага Нерма Йелачич каза, че трибуналът е в състояние да приема болни лица и да се грижи за тях. Тя уточни, че трибуналът има собствен медицински център, а също достъп до холандската здравна система.

Съдебната процедура в Сърбия за екстрадицията предвижда правото на Младич да обжалва в срок от три дни днешното решение. След това колегия от трима съдии трябва да се произнесат в срок от три дни по жалбата. Ако жалбата бъде отхвърлена, министерството на правосъдието, като последна инстанция, трябва да подпише заповед за екстрадиция.

Възможно е обвинението срещу Младич да бъде разширено

Ратко Младич е обвинен в геноцид и други военни престъпления заради ролята си в избиването на около 8000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. и по време на 43-месечната обсада на Сараево от 1992-1995 година.

Главният прокурор на трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия Серж Брамерц заяви, че съществува възможност обвинението против Ратко Младич да бъде разширено.

Преди няколко месеца моята служба връчи на съдиите за разглеждане поправка за разширяване на обвинението. Сега очакваме приключване на разследването в Белград, а когато Младич пристигне в Хага, ще разгледаме възможността за разширяване на обвинението, заяви Брамерц.

Той изрази надежда, че във възможно най-скоро време Ратко Младич ще бъде прехвърлен в Хага, за да може съдебният процес да започне по-бързо.

Ратко Младич работел като строител в Зренянин

Сръбската Агенция за разузнаване и информация (БИА) извърши акцията по арестуването на Ратко Младич по начин, подобен на използвания от американските сили за сигурност в началото на май при нахлуването им в скривалището на Осама бин Ладен, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА. Изданието се позовава на източник, запознат с подробностите на ареста, който добавя, че всичко минало без жертви.

Самият арестуван веднага казал: "Аз съм Ратко Младич" и не оказал съпротива при задържането му.

Арестът бе извършен на базата на оперативната работа на БИА, която ръководеше цялата акция, и на Службата за откриване на военнопрестъпници към МВР. Младич бе арестуван около 6 часа сутринта в село Лазарево, близо до северния град Зренянин, в къщата на роднината си Бранислав Младич. Членове на БИА и на Службата за откриване на военнопрестъпници към МВР обкръжиха едновременно три къщи в селото - едната, в която живее Бранислав, и другите две, в които живеят роднината му Драган и синът му Небойша, съобщил източникът на "Блиц".

"Беше обикновен физически работник. Строител. Работехме заедно и още съм в шок. Не мога да повярвам, че Милорад Комадич всъщност е Ратко Младич", казва с едва чут глас 20-годишният студент Р.Р. от Зренянин. Двамата работели на строеж в новата индустирална зона в Зренянин, известна с това, че ЕС финансира работата на обектите, пише "Блиц".

Вестник "Политика" помества две снимки на Младич - едната отпреди години и втората, направена при арестуването му вчера. Вестникът пише, че в двора на Бранислав Младич имало две къщи - по-голяма, край улицата, и по-малка, в която живеел собственикът. Младич бил в по-голямата къща, за която местните жители казват, че били убедени, че не се използва.

Съседът, който бил повикан от полицията вчера рано сутринта да бъде свидетел на арестуването на Младич, разказва, че видял две мухлясали стаи, от чийто вид личало, че в тях дълго време е имало някой, който се крие от външния свят. На масата имало

много храна, включително пица. Стаята била много разхвърляна.

Местните хора казват, че от години в тази къща не е палена лампа, щорите не били вдигани и никой не е видял някой да влиза или излиза от къщата. Дворната врата, която била направена през 1965 г., винаги била заключена. Свидетелят, присъствал на ареста, казва, че Младич свалил от ръката си пръстена, който искал да остави на сина си, и часовник, който бил за съпругата му.

Според полицейски служители Младич е заловен при рутинно претърсване

Същевременно трима полицейски служители в Сърбия заявиха пред Асошиейтед прес, че Младич е бил заловен вчера при рутинна акция в момент, когато се готвел да се разходи в градината си на разсъмване.

Служителите казват, че не са разполагали с конкретна информация, че Младич е в къщата на своя роднина, преди да осъществят едновременна операция в четири къщи в село Лазарево.

Сръбските полицейски служители, разкрили тази информация, пожелали да останат анонимни.

Според вътрешния министър Младич не е ползвал чужда самоличност

Сръбският министър на вътрешните работи Ивица Дачич заяви обаче, че Младич не е

използвал чужда самоличност и е имал своя лична карта, която вече е изтекла.

"Не са верни информациите, че Младич е използвал чужда самоличност, нито че е имал документи на чуждо име", заяви Дачич пред сръбската държавна телевизия, опровергавайки информациите за арестуването на мъж с името Милорад Комадич. По думите му Младич в нито един момент не е споменал никое друго име.

Арестуването на Младич е резултат от новата стратегия, прилагана в последните месеци в издирването на обвинените от Хагския трибунал, каза министърът и призова единствения останал обвиняем в Хага Горан Хаджич да се предаде доброволно.

Властите в Сърбия не знаели къде се крие Младич

В интервю за американския телевизионен канал Си Ен Ен президентът на Сърбия Борис Тадич отхвърли като "глупост" мненията, че властите в Сърбия от години са знаели къде се крие Младич и са чакали само подходящ случай да го арестуват.

От началото на мандата си днешното сръбско правителство усилено работело за арестуването на Младич.

"Демократичното правителство се опитваше да арестува всички обвинени, включително Слободан Милошевич, когото предаде на Хагския трибунал, както и още 44 обвинени. Това правителство работеше за арестуването на Ратко Младич от началото на мандата си преди две години и половина и в края на мандата го заловихме", каза сръбският президент.

Тадич отхвърли спекулациите, че арестът може да дестабилизира Сърбия. "Не очаквам страната да се дестабилизира и съм уверен, че можем да се справим с това предизвикателство. Преживяхме катарзис, когато преди две години и половина предадохме Радован Караджич на Хагския трибунал. Изпълняваме всичките си задължения и не очаквам екстремистите да се опитат да дестабилизират Сърбия", каза Тадич.

Протести в Сърбия срещу ареста на Младич

След ареста мерките за сигурност в Белград и другите градове в Сърбия бяха значително повишени. Увеличена е охраната пред парламента на Сърбия, държавната Радио-телевизия РТС и сградата на президентството в Белград.

През изминалата нощ обаче около 500 демонстранти в северния сръбски град Нови Сад, столица на Войводина, нападнаха сградата на управляващата Демократическа партия в града, при което бяха ранени двама души. Те се опитаха да нахлуят в сградата на Радио-Телевизия Войводина, но бяха спрени от значителни полицейски части.

Пред сградата на телевизията демонстрантите нападнаха велосипедист, след което започнало масово сбиване, прекратено от полицията. Демонстрантите крещели "Усташи" и псували министъра на вътрешните работи Ивица Дачич.

Двама демонстранти били ранени откарани с линейка. След това демонстрантите се отправили към сградата на Сръбския народен театър, където в рамките на театрален фестивал бе играно представление от Хърватия. Демонстрантите се опитали, но не успели да свалят знамето на Босна и Херцеговина, но свалили хърватското знаме. След това демонстрантите, носейки портрети на Младич и плакати, тръгнали към сградата на областното правителство, хвърляйки пиратки.

Сръбската радикална партия (СРП) свиква в неделя вечер в Белград протестен митинг срещу арестуването на Ратко Младич под наслов: "Сътрудничеството с Хагския трибунал е предателство към Сърбия".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

81 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Национализмът
  #81
 2. BG студент
  #80
 3. N
  #79
 4. ???
  #78
 5. Patolog anatom
  #77
 6. Факт
  #76
 7. помнещ
  #75
 8. писател
  #74
 9. Много шум
  #73
 10. Кибик
  #72

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.