Съдът в Пловдив спря делото за собственост на четири вакъфски имота

Чифте баня

Пловдивският окръжен съд спря делото срещу общината по иска на мюсюлманското изповедание за собствеността на четири вакъфски имота, между които и Чифте баня, сега Център за съвременно изкуство, предаде БНР в петък.

Причината е постъпила молба от страна на ищеца с настояване да се изчака развръзката по друго дело за правоприемство, образувано в Софийския апелативен съд по жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитското изповедание, оглавявано от Недим Генджев.

Адвокат Красимир Руев, представляващ мюсюлманското изповедание, подчерта, че до изчистването на съдебния спор с другата страна - хората на Недим Генджев, поетапно са вече спрели, или предстои да бъдат спрени делата за собствеността на вакъфските имоти във всички общини, където са заведени. Той уточни, че делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 13-и юни, но прогнозира, че спорът ще се проточи по-дълго.

"Делото от Апелативния съд задължително ще стигне до Върховния касационен съд. Знаете, че процедурата там е двуразова, така да се каже. Първо чистилище - дали ще допуснат касационно обжалване и ако го допуснат, след това влизаш в открито съдебно заседание. И ако Върховният съд не реши въпроса по същество, а го върне за ново разглеждане, може и три години да стане това клатушкане", обясни образно адвокатът.

Веднага след спирането на делото за четирите претендирани имота в Пловдив, Апелативният съд спря, след внесена от адвокат Руев подобна молба, и делото за старозагорската Ески джамия.

Обстановката пред Пловдивската съдебна палата беше спокойна за разлика от ситуацията през изминалите месеци, когато разглеждането на делата за вакъфските имоти беше съпътствано от протести. Полицейски автомобили обаче охраняваха превантивно целия район.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?