Съдът в Страсбург осъди Русия за несправедлив процес срещу учен за издаване на държавна тайна

Валентин Данилов при освобождаването от затвора през 2012 година

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия, постановявайки, че процесът срещу физика Валентин Данилов през 2004 г. за издаване на държавна тайна, на който ученият бе осъден на затвор, "не е бил безпристрастен", предаде Франс прес.

С единодушие седемте съдии на съда в Страсбург постановиха, че съставът от съдебни заседатели, признали физика за виновен, повдига "известни обективни проблеми с безпристрастността", и че невъзможността обвиняемият да поиска разпитване на свидетели е "нарушило правото му на справедлив процес".

През 2004 г. Валентин Данилов, известен физик, оглавявал Центъра по термодинамика в Красноярск, заподозрян в разкриване на държавна тайна в рамките на сътрудничество с китайски университетски преподаватели, беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна.

Данилов твърдеше, че въпросната информация е била на разположение в общодостъпни източници. Той се оплака, че процесът срещу него е пристрастен и несправедлив.

С решението си съдът в Страсбург констатира нарушение от страна на Русия на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека, гарантиращо правото на справедлив процес.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?