Съдът върна на работа в ДФЗ Янаки Червеняков, уволнен заради къщата за гости на тъща си

Той е в дългосрочен неплатен отпуск от края на 2017 г.

Янаки Червеняков пред автомобила си "Ауди" сн. Биволъ

Съдът е възстановил на работа в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) уволнения служител Янки Червеняков, който през 2016 г. нашумя с къщата за гости на тъща му, построена с евросредства. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред бТВ.

Той уточни, че доколкото има информация в момента Червеняков е в отпуск и препрати за въпроси към ДФЗ.

През април 2016 г. Румен Порожанов, тогава изпълнителен директор на ДФЗ, освободи от длъжност Янаки Червеняков от поста началник-сектор в дирекция "Договориране по ПМРСР". Поводът за уволнението му беше пропуск при подаване на задължителните декларации от държавни служители.

Преди това сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" разкри, че той кара скъпи автомобили – "Ауди А8" и джипове, регистрирани на името на баща му и живее в луксозно жилище в полите на Витоша. Неговата тъща пък Цеца Кръстева беше спечелила два европроекта, единият от които за изграждане на къща за гости в село Попина лъка, община Сандански, финансирано по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

След разразилия се през 2016 г. скандал Янаки Червеняков обясни, че е минал проверка на имуществото без никакви забележки. Комисията за конфликт на интереси не е открила нищо нередно във факта, че тъща му е спечелила проекти по ДФЗ и му е купила апартамента в Драгалевци.

Янаки Червеняков е обжалвал уволнението си пред Административния съд в София, който се произнася в негова полза. ДФЗ е обжалвало решението пред по-горната инстанция, но и Върховият административен съд потвърждава решението за възстановяване на Червеняков на работа. Така в края на декември 2017 г. той е върнат е на позиция главен експерт в ДФЗ, се казва в отговора на фонда до Mediapool.

"От възстановяването си на работа в ДФЗ, с кратки прекъсвания, както и момента (Червеняков – бел. ред.) е в дългосрочен неплатен отпуск", е посочено още в съобщението на ДФЗ.

От фонда казват още, че до приключване на проверките от компетентните органи, ДФЗ няма право да изнася информации по казуса с къщата на тъщата на Червеняков, за да не пречи на разследването. "Информация по казуса може да предоставя единствено екипът наблюдаващи прокурори, по тяхно усмотрение", посочват в отговора си до Mediapool от ДФЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България