Съдбата на Белгия като федерация заложена на днешните избори

Белгийците гласуват в неделя на извънредни парламентарни избори. Гласуването в Белгия е задължително и вот пускат 7 726 632 избиратели, предаде БТА.

Преди малко повече от месец една от партиите в управляващата коалиция, на либералите фламандци, се оттегли от правителството с довода, че няма напредък по решаването на проблема "Брюксел - Хале - Вилворде". В това наименование, включващо столицата Брюксел и прилежащи ѝ общини, от години се концентрират и не намират решение нелеките проблеми на съжителство между двата големи етнически региона в Белгия - Фландрия и Валония.

Гласуването е както електронно, така и по традиционен начин. Очаква се във Валония около 20 на сто от гласовете да бъдат пуснати чрез компютър, а във Фландрия - 49 на сто. В деветте общини на говорещата немски език част от Белгия, разположена край границата с Германия, гласуването е само по електронен път.

Пряко изборите ще изпратят 150 депутати в Камарата на представителите (долната камара в двукамарния белгийски парламент) и 50 в Сената. В горната камара заседават 71 сенатори, но 21 се кооптират или се посочват в точно определен брой от парламентите на Фландрия, на Валония, на Брюкселския регион и на белгийците с майчин език немски (около 250 хиляди души).

Непряко обаче тези парламентарни избори трябва да дадат отговор на изключително важен въпрос - накъде ще тръгне в бъдеще Белгия като държава. Посоките са две - запазване на сегашната федерална структура или разцепване ѝ и обособяване на две независими държави - Фландрия и Валония.

Последните проучвания на изборните нагласи подсказват голяма победа във Фландрия на партията Нов фламандски алианс с лидер Барт де Вевер. За тази националистическа партия, която не крие симпатиите си към отделяне на Фландрия от Валония, се канят да гласуват около 26 на сто от фламандците, което ще ѝ даде статут на най-влиятелната  политическа формация във Фландрия.   Ако към  това се добави, че партията "Фламандски интерес" (Vlaams Belang - крайна фламандска десница), обявяваща се  открито за независима държава Фландрия, очаква да получи около 11 на сто от гласовете на фламандците, държавата Белгия в сегашния ѝ вид може да бъде поставена под реална заплаха.

Изправени пред нея, валонците запазиха относително спокойствие. Преди два дни обаче в граничещата с Белгия северна част на Франция бяха публикувани допитвания, според които 66 на сто от французите биха подкрепили приемане на Валония във френската държава, ако се стигне до разцепване на Белгия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?