Съдебната система става еко - минава от дизел на електромобили и фотоволтаици

Съдебната система става еко - минава от дизел на електромобили и фотоволтаици

Висшият съдебен съвет прие стратегия за подобряване на енергийната ефективност, която включва поставяне на соларни панели върху съдилищата и купуване на електрически служебни автомобили.

Членът на Прокурорската колегия на ВСС Георги Кузманов изчисли, че горивото на дизелов автомобил от София до Бургас излиза 80 лева в посока, а с електрически автомобил би струвало 16 лева.

По думите му съдебната система се нуждае от хибридните автомобили, които са пробег до 1000 км, докато при изцяло електрическите имат ограничен пробег от около 200 км. Според Кузманов това е недостатъчно.

В стратегията за пестене на пари е включено и изграждане на зарядни станции за бъдещите служебни електромобили. С фотоволтаиците ВСС има намерение да пести от таксите за пренос на електроенергия.

"Когато има фотоволтаична станция и тя през деня обезпечава необходимото количество енергия, елиминираш разхода на транспорт на тока, икономията ще бъде около 50%. Тези ВЕИ станции вече не са толкова скъпи, те са част от инвестицията, която прави фирмата, която ще ги изгради“, обясни Кузманов.

Представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев хареса стратегията и обясни, че така ще се намали замърсяване на околната среда. Той дори призова съдебният съвет да бъде първият, който прави политика в тази област.

Стратегическият документи бе приет с 18 гласа "за" и само 6 "против". Създадена б и работна група за реализирането ѝ, макар че за момента все още не е ясно с какви пари ВСС ще реализира иновативните си идеи. Очаква се тестово промяната да тръгне със закупуването на един електромобил и слагането на слънчеви панели върху една от всичките 300 сгради на съдебния съвет

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?