Съдебните медици във Варна спряха да приемат експертизи

Съдебните медици във Варна спряха да приемат експертизи

В знак на протест заради неизплатени суми от МВР съдебните медици във Варна прекратиха приемането на експертизи по писмени данни, съобщи във вторник БНР. Става дума за деветима лекари от болниците "Света Анна " и "Света Марина", които от близо две години имат да получават по 10 000 лева всеки.

"Вече спряхме да приемаме експертизи по писмени данни, както и експертизи на живи лица, които са по нареждане на полицията, т.е. жертви на престъпления. Остават само огледите на местопроизшествието и аутопсии. Това, за съжаление, ще доведе до забавяне на досъдебните производства, т.е. ще се забави съдопроизводството", обясни Д-р Вилиям Доков, който е председател на Българския институт на съдебномедицинските специалисти.

Той допълни, че съдебните медици ще изпратят писмо с исканията си до МВР. Експертизите за нуждите на досъдебното производство се плащат от МВР и прокуратурата, които са основните заявители на тези проучвания. При отказ на съдебните медиците от Варна да правят експертизи местните властите ще трябва да викат експерти от други градове, което наистина ще доведе до сериозни забавяния на наказателните производства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?