Съдебният съвет се скара на зам.-министър заради интервю пред Mediapool

Петко Петков

Висшият съдебен съвет излезе в четвъртък с декларация, осъждаща изявленията на заместник-министъра на правосъдието Петко Петков пред Mediapool и бТВ. Кадровиците на Темида са се обиди от неговите изказвания, които внушавали "съмнения за разпънат политически и икономически чадър над някакви лица от Прокуратурата", която се посочвала още като "орган на политическа саморазправа".

Отделно ВСС се е обидил от критиката на Петков, че кадровият орган е взел "неудачни" решения през последните 2 години.

"ВСС заявява, че подобни политически нападки без конкретни и проверими факти, са недостойни за юрист и с нищо не допринасят за укрепването на държавността и върховенството на закона", се казва в изявлението.

В него се допълва, че това не би могло да е официално становище на Министерството на правосъдието и на изпълнителната власт.

ВСС препоръчва на представителите на изпълнителната власт да "избягват подобни емоционални изявления, които създават напрежение в институциите във вътрешен и международен план".

В интервюто за Mediapool Петко Петков директно заявява, че е против предсрочното прекратяване на мандата на този ВСС, което е болната тема за кадровиците на Темида. Петков допълва, че това би бил лош сигнал за разделението на властите и за независимостта на съдебната власт.

В същото време той казва нещо, което може да се прочете в почти всеки доклад на Европейската комисия: че ВСС може да бъде упрекнат за спорните си решения. Тезата се споделя от всички ресорни неправителствени организации и от Съюза на съдиите в България.

Съдийските бунтове в София от последния месец също бяха посветени на нежеланието на ВСС да поеме отговорност за проблемите в Софийския градски съд.

За прокуратурата в интервюто за Mediapool той казва единствено, че държавното обвинение "понякога оставя впечатление, че е орган за политическа саморазправа".

Споделяне

Още по темата

Още от България