Съдии и прокурори не взимат отпуск и източват съдебната система

В съдебната система работят хора, които не са ползвали отпуск от десет години. В същото време редовно отсъстват от работните си места, а освен това по закон имат и ежегодна съдебна ваканция от месец и половина.

Въпросът бе поставен в сряда пред Висшия съдебен съвет (ВСС) от неговия член Иван Колев. Той посочи, че масовият отказ от ползване на отпуск източва бюджета на съдебната система.

Висшите магистрати обаче "намериха" изход от създалата се ситуация с решение да задължат административните ръководители в страната да осигурят възможност за ползване на отпуски както на магистратите, така и на администрацията.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев на свой ред се възмути и обяви за противоконституционно решението на предходния ВСС, според което, когато мандатът на висш ръководител в магистратурата изтече и той стане редови съдия или прокурор да продължи да получава началническата заплата.

Това трябва да бъде отменено, смята Лазар Груев. Пред журналисти той посочи като примери изтеклите мандати на негови заместници, както и на редица други магистрати. Заплатите на тези хора за следващите месец все още не са определени и за това искам този въпрос да се реши сега, добави Груев, а ВСС реши, че ще разисква казуса на следващото си заседание.

Споделяне

Още от България