Съдии протестират срещу избора на нов председател на САС

Съдиите от Софийския апелативен съд (САС) изразяват разочарование от избора за председател на съда в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС). Писмото бе разпратено до медиите.

В него се посочва, че при наличието на две кандидатури на съдии, доказали своята професионална компетентност и почтеност, уважавани от колегите си, изборът на генерал Веселин Пенгезов буди най-малкото недоумение.

Въпреки споровете около личността на военния съдия Пенгезов и слуховете за неговата "неподкупност", той бе избран за ръководител на съда на последното заседание на ВСС в сряда.

Съдиите от САС заявяват, че са наясно, че нямат право да вярват на слухове, но липсата на логично обяснение защо е била предпочетена личността на ген. Пенгезов ги кара да се съмняват в критериите на ВСС, които се прилагат при избор на председател на такъв важен съд.

Съдиите от САС посочват, че са готови да понесат последиците от тяхното становище, но не и да загубят достойнството си на на хора и съдии.

От 46 съдии, работещи в съда, отвореното писмо е подписано от повече от половината съдии, без подписите на двете други кандидатури за поста по обясними причини.

В същото време четирима от съдиите са в болничен и в отпуск, поради което те не полагат подписите си, се посочва в съобщение от пресцентъра на САС.

Споделяне

Още по темата

Още от България