Съдилищата ще изпращат е-призовки през Системата за сигурно е-връчване

Над 600 000 съобщения се изпратени през нея досега

Съдилищата ще изпращат е-призовки през Системата  за сигурно е-връчване

Съдилищата ще могат да изпращат по желание призовки, съобщения и книжа по електронен път, използвайки Системата за сигурно електронно връчване на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), съобщиха от държавната агенция.

Висшият съдебен съвет реши да предостави възможност на съдилищата, по преценка на административните ръководители, да използват Системата на ДАЕУ, като това трябва да е посочено изрично на техните интернет страници.

Системата ще се използва пълноценно, ако и адвокатите се регистрират в нея, но това вече е въпрос на добра воля, смятат от ВСС.

Още през май тази година ДАЕУ обяви готовност да осигури достъп на съдилищата, след подаване на заявление за присъединяванеот Висшия съдебен съвет.

Системата за сигурно електронно връчване дава възможност да се изпращат съобщения и съдържащи се в тях документи, като авторството, момента на изпращане и получаване (връчване), се удостоверяват от трета независима страна – ДАЕУ, чрез квалифициран електронен и времеви печат.

Чрез Системата се издава и електронна квитанция. Възможностите и сигурността на Сисетремата за електронно връчване са демонстрирани на част от ВСС, които са се уверили в нейната надежност.

Към момента в Системата за сигурно електронно връчване има регистрирани над 92 000 граждани, над 5100 фирми, над 1290 административни структури и над 4600лица,  които осъществяват публични функции или организации, които предоставят обществени услуги.

Чрез Системата за сигурно електронно връчване вече са изпратени над 600 000 съобщения.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?