Съдия допусна частично иск срещу Тръмп за подаръци от чужди държави

Съдия допусна частично иск срещу Тръмп за подаръци от чужди държави

Американският федерален съдия Питър Месит разреши продължаването на дело срещу президента Доналд Тръмп за получаване на подаръци от чужди държави - нещо, което е забранено от конституцията, предаде Асошиейтед прес.

Той обаче ограничи иска, заведен от щата Мериленд и федералния окръг Колумбия, само до финансите на "Тръмп интернешънъл хотел" във Вашингтон. Съдията отхвърли останалите претенции на ищците.

Щатът Мериленд и окръг Колумбия обвиняват Тръмп в нарушаване на клаузата за лично облагодетелстване от конституцията на САЩ, която забранява на президента и други представители на федералните власти да приемат подаръци от чужди правителства, както и от американски щати. Според ищците други компании са били изложени на все по-тежка конкуренция, защото чуждестранните представители се насочват към хотела на президента.

"Тяхното обвинение е подкрепено от изрични изказвания на представители на чужди правителства, показващи, че те очевидно избират да отседнат в хотела на президента, защото, както се изрази един от тях, искат той да знае, че "много харесвам вашия хотел", пише в 47-страничното постановление.

Съдията обаче предупреди ищците, че правят прекалено общи твърдения и че е пресилено от тяхна страна да твърдят, че щатът Мериленд и окръг Колумбия са понесли щети от имотите, които Тръмп притежава извън Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?