Съдия от щата Вирджиния издаде нова заповед срещу имиграционния указ на Тръмп

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Федерален съдия в щата Вирджиния издаде нова заповед срещу имиграционния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп, поредния правен неуспех за правителството, предаде Ройтерс.

Решението на окръжен съдия Леони Бринкема е по иск от щата Вирджиния.

Бринкема посочи, че американското министерство на правосъдието не е представило "никакви доказателства", доказващи, че поисканото от Вирджиния издаване на заповед срещу указа, е неоснователно.

Решението обаче не се отнася за всички засегнати от указа групи, а само за притежателите на визи. То също така няма да има и никакъв правен ефект върху указа, тъй като изпълнението му така или иначе беше спряно след решение на федерален съдия Джеймс Робарт от Сиатъл.

Същевременно федералният съд в Сиатъл, щата Вашингтон, ще продължи да разглежда иска на властите в щатите Вашингтон и Минесота срещу имиграционния указ на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви съдия Джеймс Робарт, с чието решение беше блокирано изпълнението на указа, предадоха агенциите.

Робарт е позволил производството да върви паралелно с подготовката от апелативния съд на Девети окръг (в Сан Франциско) за гласуване. При гласуването ще бъде поставено предложение за разглеждане в по-широк състав на решение, което беше издадено на по-ниска инстанция в четвъртък от тричленен съдийски състав. Тогава беше постановено да се остави в сила решението на Робарт да блокира изпълнението на указа на Тръмп за затягане на имиграционния режим.

Вчера американското министерство на правосъдието поиска от Робарт да спре разглеждането на иска, докато не се произнесе окончателно апелативният съд.

Старши съдия от апелативния съд Сидни Томас каза, че гласуването е по инициатива на един от членовете на апелативния съд, но не го назова поименно.

Министерството на правосъдието на САЩ засега не е уточнило дали ще обжалва отново решението на съдия Робарт.

На 27 януари Тръмп подписа указ, за който в момента се водят съдебни дела. Документът предвижда спиране за 120 дни на програмата за прием на бежанци и 90-дневна забрана за влизане в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Споделяне

Още от Свят