Съдия Румен Ненков: Критериите, по които се разделят здравните пакети, трябва да са в закона

Съдия Румен Ненков, сн. БГНЕС

Разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет е отменено от Конституционния съд, защото текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков в сряда пред БНР.

По думите му, видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба. Това е единственото възражение на съда, разясни Ненков мотивите на съда, които все още не са публикувани.

“Говорим за разделение на пакетите от закона. Не ставаше ясно на базата на какви критерии става това разделение и какво следва от това разделение. Това го научаваме от наредбата, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт, в лицето на министъра на здравеопазването, непрекъснато да променя правилата на играта“, заяви Ненков.

Късно във вторник Конституционният съд обяви, че отменя промените в Закона за здравното осигуряване, разделящи здравните услуги на основен и допълнителен пакет. По-рано ресорният министър Петър Москов обяви, че текстовете ще бъдат прецизирани и отново внесени в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?