Съдията по делото "Борилски" подаде оставка заради Красьо

Съдията по делото "Борилски" Милчо Ванев подаде оставка в петък, след като бе обявен в списъка на събеседниците на Красьо от Плевен. По същото време ВСС образува 8 дисциплинарни производства срещу всички магистрати със засечени контакти с "черничкия човек с ланците".

Зам.-председателят на Апелативен съд – Велико Търново Милчо Ванев обяви, че смята подаването на молба за освобождаване за "свой морален дълг", за да бъдат отстранени "всякакви съмнения" към съдебната система. Той декларира още, че "винаги е държал на авторитета" на съдебната власт.

С неговата оставка общо четири магистрати са декларирали готовност да напуснат системата заради скандала. Преди него шефът на Бургаския апелативен съд Дора Чинева, окръжният прокурор в същия град Ангел Ангелов и председателят на Районния съд в Несебър Пламен Найденов подадоха оставки. ВСС вече ги освободи от ръководните им длъжности, но не прие оставките им като магистрати и образува дисциплинарни производства срещу тях.

Другите замесени са зам.-шефът на Софийския военно-окръжен съд Генко Драгиев, зам.-окръжният прокурор на Плевен Димитър Захариев, колегата му на същия пост в Пазарджик Ангел Панкьов и окръжният прокурор на Стара Загора Петър Василев.

Председателят на Окръжния съд в Плевен, който искал да остане втори мандат на този пост, Румен Лазаров не е със засечени телефонни разговори с Красьо, но призна, че се е срещал с него.

Сред набърканите в скандала редови магистрати, кандидатстващи за шефски места, се оказаха съдията от Шумен Тодор Тодоров и прокурорът от Хасково Петър Мидов.

До този момент никой от засечените не е признал, че си е говорил с Красьо за уреждане с пост в системата. При прокурора от Плевен Димитър Захариев историята се оказа особено колоритна, след като се оказа, че жена му е пишела текстове за песните на поп-фолк артиста Магда, която пък е гадже на Красьо.

ВСС вече си наложи забрана за всякакви кадрови назначения преди окончателното решение по темата.

Преди 10 дни съдебният съвет апелира оставка да подадат всички магистрати, които са си говорили с "кадровика" в съдебната власт Красимир Георгиев, станал известен като "Красьо от Плевен". Скандалът избухна на 18 юни, когато членът на ВСС Иван Колев разказа, че "един Красьо от Плевен" обещава на кандидати за административни ръководители в съдебната система, че срещу 200 000 евро може да им осигури подкрепата на 8 до 13 членове на ВСС.

Междувременно от Съюза на съдиите в България се обърнаха в петък с открито писмо до председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор, които са по право членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), да изразят ясно мнението си "по всеки от съществените въпроси от актуалния дневен ред на съдебната реформа".

"След изясняването на цялата информация по корупционния скандал, свързан с членовете на ВСС и магистратите, общували с Красимир Георгиев (Красьо-бел.ред.), всеки от Вас следва да вземе становище дали настоящият ВСС има морален и професионален ресурс да продължи да изпълнява конституционните си правомощия на върховен кадрови орган на съдебната система", смята Съюзът на съдиите.

Организацията, която досега е заемала остро критична позиция към дейността на ВСС, заявява, че гилдията има обща отговорност "да предпази съдебната власт от прибързани и конюнктурни политически решения, които ще създадат само привидност за справяне с кризата".

Според съдийския съюз "смяната на персоналния състав на съвета би довела единствено до замяна на едни хора с други, част от които – излъчени от новите парламентарно представени партии. Без сериозна и радикална промяна на принципите за конституиране на ВСС обаче няма да се създадат надеждни гаранции за повишаване на ефективността и прозрачността на процедурата за избор на членове на ВСС".

"Укрепването на правовата държава изисква да не се допусне поредното предсрочно прекратяване на мандата на ВСС. Противното би довело до неприемливото положение, в мандата на една управляваща партия и с нейното приоритетно участие да се конституират основните управленски институции и на трите власти", посочват от Съюза на съдиите.

Оттам уверяват, че магистратската общност разполага с достатъчно потенциал, който чрез правилното му управление, е способен да прочисти съдебната система от корумпираните магистрати и да изгради стандарти за нейното ефективно функциониране оттук нататък.

Споделяне

Още по темата

Още от България