Съдийски организации от Европа призоваха ЕС да не си затваря очите за произвола в Турция

Съдийски организации от Европа призоваха ЕС да не си затваря очите за произвола в Турция

Европейският съюз (ЕС) да не си затваря очите за произвола упражняван от режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Това призовават от Платформата за независима съдебна система в Турция, в която членуват Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите, Съдии за съдии и Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL).

Оттам разпрстраниха свое отворено писмо по повод предстоящата в понеделник среща на върха между ЕС и Турция във Варна.

Европейските съдии призовават лично председателите на Европейския съвет и Европейската комисия да насочат усилията си към убеждаването на съседката ни да се завърне към принципа на върховенство на правото.

Припомнят и, че след неупешния военен преврат в Турция през лятото на 2016 г. са задържани над 25% от всички турски съдии и прокурори (около 3000 души), а всички съдебни решения по тези казуси, постановени до момента, са в принципно противоречие с основните принципи, на които се основава (общото) европейско право.

"На първо място тази шокираща реалност означава, че голям брой невинни лица са незаконно обвинени и тази ситуация не трябва да се пренебрегва,тъй като хората и страната като цяло ще страдат от разрушителните последици от всичко това. Второ, освобождаването от длъжност на 4279 съдии и прокурори (от приблизително 12000 в цяла Турция) представлява огромна и вредна загуба за турската съдебна система", заявяват от платформата.

Според съдийските организации отстраняването на тази "неприемлива ситуация" трябва да е "основна грижа както за Турция, така и за Европа". В писмото се казва и, че още преди опита за военен преврат в южната ни съседка се наблюдава регрес на независимостта, все по-нарастващо влияние на правителството и президента, и натиск върху съдиите и прокурорите.

"След това, репресиите, случили се във връзка с извънредното положение след "преврата" през 2016 г., оставиха страната лишена от независима съдебна власт и управлявана в разрез с принципа за върховенство на правото", заключват съдиите.

"Високите стандарти са съществен елемент на правовата държава. Червената нишка, която текущите производства следват е да прилагат поръченията на изпълнителната власт, независимо от наличието или липсата на доказателства. Неспазването на тези поръчения застрашава живота на всеки съдия или прокурор, който се е осмелил да следва професионалната си съвест", пишат магистратите и заключват, че в Турция няма независима съдебна система, което има последици не само има последици за хилядите неправомерно задържани лица (не само съдии), но също така ще засегне всички области/аспекти на ежедневния живот в Турция, а също и отношенията между Турция и останалите държави", се казва още в писмото на платформата.

Оттам отбелязват и, че "Турция продължава да се държи все едно нищо необичайно не се случва и отново се опитва да възстанови контакта си с Европа, като едновременно с това отказва да прекрати лова на вещици насочен към опонентите на режима, които са задържани и преследвани без основание".

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?