Съдийският съюз иска независимост и за прокурорите

Съюзът на съдебните заседатели подкрепи съдиите в техните искания за продължаване на реформите

Съдийският съюз иска независимост и за прокурорите

Съюзът на съдиите в България публикува във вторник кратко обръщение към прокурорската гилдия, с което предупреждава за опасността съсловията да бъдат вкарани в изкуствен конфликт.

 

"Обръщаме се към вас по повод опасността същностният дебат за необходимостта от истинска съдебна реформа да бъде изместен от изкуствено противопоставяне между българските съдии и прокурори. Искаме да заявим открито, че между нас не съществува конкуренция за по-голяма независимост на едната професионална общност за сметка на другата, а само твърда решимост да отстояваме правото и задължението на всеки един съдия и прокурор в България да решава възложените му преписки и дела въз основа на вътрешното си убеждение и разпоредбите на закона", се казва в обръщението на съдийският съюз към прокурорите.

 

Повод за него станаха множеството коментари, че съдиите се опитват да осигурят независимост от политиците в своята гилдия във Висшия съдебен съвет за сметка на прокурорите.

 

Малко по-рано през деня Съюзът на съдебните заседатели в България обяви, че застава рамо до рамо със съдиите в исканията им за реформа. Те напомнят, че вече четири години водят борба за уреждане на статута на съдебните заседатели, но безуспешно.

 

"Ето защо ние разбираме исканията на съдиите за спешна реформа, която всички знаем, че е безалтернативна. Обществото се нуждае от повишаване на доверието в съдебната система и във възможността ѝ да гарантира равенство пред закона и справедливост. Ето защо ви подкрепяме в стремежа към независимо, честно, безпристрастно и справедливо правосъдие".

Във вторник с позиция излезе и Българската асоциация по европейско право, чийто председател е съдията в Съда на ЕС Александър Арабаджиев. Организацията изразява своята загриженост за съдебната реформа.

"Считаме, че провеждането на реални промени, насочени към гарантиране на независимостта и самоуправлението на съда, отчетност, обективен и прозрачен ред на назначаване, атестация, израстване и дисциплинарна отговорност на магистратите, както и прилагането на ефективни механизми за противодействие на корупцията в съдебната система, е от жизнено значение за съществуването на върховенство на правото в България. Като юристи и граждани на България и на ЕС декларираме своята подкрепа за решителни промени в съдебната система, които не на думи, а на практика да осигурят преодоляването на нейните пороци, на които сме свидетели от години и които поставят под въпрос достойното място на страната ни в Обединена Европа", се казва в позицията на асоциацията.

В понеделник действията на съдиите, които настоява за сериозна реформа, бяха подкрепени и от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?