Садр отстъпва пред натиска на коалицията в Ирак

Радикалният шиитски лидер Моктада Садр, чиито въоръжени привърженици миналата седмица започнаха организираните атаки срещу коалиционните сили в Ирак, се отказва от условията, които бе поставил за преговори, предадоха осведомителните агенции. Той е готов да приеме това, което иска Върховният шиитски орган - Марджаята, съобщи в сряда негов близък сътрудник, цитиран от АФП. От началото на ескалацията в Ирак Върховният шиитски орган призовава Садр да прекрати въоръжените сблъсъци с коалиционните сили.

Освободиха отвлечения в Ирак журналист от български произход

Отвлеченият в неделя в Ирак френски журналист от български произход Александър Жорданов е освободен, съобщи в сряда привечер АФП, цитирайки катарската телевизия Ал Джазира. В сряда френското министерство на външните работи поиска в декларация незабавното освобождаване на 40-годишният телевизионен журналист.

още

В Багдад близкият съмишленик на Садр Хайдйр Азис съобщи пред АФР, че радикалният водач е готов да трансформира своята милиция, наречена Армията на Махди, от военна в политическа организация.

Отстъплението на Садр дойде след като многонационалната коалиция, водена от САЩ, засили действията си по неговото преследване. Във вторник през нощта 2500 американски морски пехотинци, подкрепяни от танкове, артилерия и хеликоптери, обсадиха свещения за шиитите град Наджаф, където се укрива Садр.

По-рано Садр бе заявил, че ще участва в преговори само ако американските сили се изтеглят от населените места и ако окупаторите освободят задържаните негови поддръжници.

Съобщението за отказа от тези условия бе направено от сътрудника на Садр Каис Хазали на пресконференция в Наджаф в сряда.

Каис Хазали съобщи още, че върховният религиозен орган Марджаята е сформирал делегация, която да преговоря с американците за намиране на решение на кризата.

Начело на делегацията е Абделкарим ал Анзи, лидер на Иракската партия Дауа, която е отцепническа групировка от шиитската партия Дауа.

Ал Анзи, който е в Багдад, потвърди пред Ройтерс, че Моктада Садр е направил положителни предложения с цел да бъдат предотвратени бойни действия между неговата милиция и американските сили около Наджаф.

Садр е помолил Ал Анзи да предаде мирните предложения на американските представители, за да се избегне кървава баня в града. "Садр направи положителни предложения за преодоляване на кризата. Не мога да съобщя подробности. Той разбира, че въоръжената конфронтация не е от интерес за никого", посочи Ал Анзи.

Вчера Абделкарим ал Анзи се е срещнал с Моктада Садр в Наджаф, а днес ще разговаря с член на Преходния управляващ съвет в Ирак. Двамата ще обсъдят направените предложения преди срещите с американски служители.

Садр е издирван по обвинение за съучастие в убийството на друг шиитски религиозен водач. Нападенията срещу коалиционните сили от страна на въоръжените му привърженици започнаха, след като по същото обвинение преди седмица бе арестуван негов близък сътрудник.

Освен военния обръч около Наджаф, коалицията разпространи листовки, обявяващи Садр за престъпник, в другия свещен за шиитите град - Кербала.

Би Би Си съобщи, че населението на Наджаф масово изкупува петрол и храни, докато американски военни части затягат обсадата на града съвместно с полски и испански контингенти.

Ген. Ричард Майърс, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, пристигна в сряда в Ирак, след като обяви пред журналисти в съседен Кувейт, че Садр "трябва да бъде съден".

Шиитският лидер е готов да се изправи пред съда по обвиненията в убийството на друг шиитски духовник, но само при бъдещо "легитимно и демократично" иракско правителство, заяви в Багдад пред АФП съветникът на Садр Хайдар Азиз.

Същевременно днес в Ирак пристигна делегация на иранското външно министерство с цел да помогне при уреждането на кризата между Моктада Садр и коалицията.

Техеран е в добри отношения с няколко групи в Ирак, както и с повечето основни партии във временната управляваща коалиция, съобщи кореспондент на ББС Миранда Йилис.

Иранският външен министър Камал Харази потвърди, че САЩ са поискали помощта на Техеран за уреждането на кризата в Ирак. В изявление на иранското външно министерство се посочва, че ръководителят на отдела за Персийския залив във външното ведомство Хюсеин Садеги, е заминал за Ирак, за да помогне за уреждане на кризата.

Също в сряда специалният пратеник на ООН в Ирак Лахдар Брахими заяви, че е задължително да бъде намерено политическо решение на кризата между шиитския радикален лидер и водената от САЩ коалиция.

Брахими отбеляза, че насрочените ориентировъчно за следващия януари избори в Ирак представляват важен етап по пътя на страната към демокрацията. Той обаче изтъкна, че сигурността трябва значително да се подобри, за да могат да бъдат организирани изборите.

Най-важното е в Ирак да се води национален диалог и да се стигне до национално помирение, подчерта той.

Относно примирието между американските морски пехотинци и сунитските бойци във Фалуджа, специалният представител на ООН изрази надежда то да прерасне в мирно решение на кризата.

Тази сутрин примирието беше удължено с 48 часа, за да могат двете големи болници в града отново да бъдат отворени. Повече от 600 иракчани, половината от които жени, деца и старци, са загинали, а 1250 са ранени през последните десет дни при сраженията между американски морски пехотинци и сунитски бойци във Фалуджа.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?