Салвини обещава "шокови" предложения за възстановяване на италианската икономика

Матео Салвини

Италианският вицепремиер Матео Салвини обеща нови "шокови" предложения за възстановяване на икономиката на Италия, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на партия "Лига" говори пред чуждестранни журналисти преди утрешния предизборен митинг в Милано с участието и на други популистки партии, като френския "Национален сбор" и германската "Алтернатива за Германия".

Салвини каза, че възнамерява да сформира след изборите група в европарламента, която "да прави малко неща, но да ги прави добре". Той заяви, че неговата група ще се бори за връщане на държавите членки на правото да вземат решения по въпроси като търговия, земеделие и банков сектор.

Салвини каза, че най-важните въпроси на евроизборите следващата седмица са сигурността и заетостта.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър предупреди, че правителството на страната му може да не се задържи още дълго, ако продължат политическите разногласия, предаде ДПА.

Напрежението между неговата партия и коалиционния ѝ партньор, антисистемното "Движение 5 звезди", нарасна по време на предизборната кампания.

Салвини заяви в Милано, че трябва да се игнорира европейската бюджетна дисциплина и да се извършат радикални намаления на данъците, часове след като Ди Майо каза, че партията му никога няма да подкрепи планове за увеличаване на публичния дълг.

Настоящият политически елит управлява зле Европейския съюз и популистите, които погрешно биват назовавани антиевропейци, ще трябва да го спасяват, заяви Салвини, цитиран от ДПА.

"Евроскептиците са тези, които сега управляват Европа. Антиевропейците са социалистите и десноцентристите, които превърнаха мечтата в кошмар и затвор; враговете на Европа са тези, които сега са на власт", каза той.
Той обаче се обяви в подкрепа на общите действия на ЕС по миграцията и особено за връщането на нелегалните имигранти.

Матео Салвини съобщи, че за митинга в Милано ще пристигнат делегации от 11 държави - Австрия, Белгия, България, Германия, Дания, Естония, Словакия, Финландия, Франция, Холандия и Чехия. Виктор Орбан от Унгария липсва от списъка, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?