Салвини се обяви против предоставяне на австрийско гражданство на хората от Южен Тирол

Матео Салвини

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини не вижда в обозримо бъдеще възможност жителите на северния регион Трентино-Алто Адидже (Южен Тирол) свободно да получават двойно - австрийско-италианско гражданство, без това да бъде съгласувано между властите на двете страни. Министърът заяви това в публикувано в петък интервю за австрийския в. "Пресе".

"Само Италия решава кой да издава паспорти на италианци. Тази позиция представям също и аз", заяви политикът. Той информира, че правителствата на двете страни са стигнали до разбирателство по въпроса. "Говорих с австрийските министри, те ме увериха, че няма да предприемат по-нататъшни стъпки, докато двете ни правителства не се споразумеят", посочва Салвини.

Салвини е и водач на дясната партия "Лига", която тясно сътрудничи с деснопопулистката Австрийска партия на свободата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, подкрепяща идеята за двойно гражданство на хората в Южен Тирол. "Но кой ще издава паспорти на южните тиролци, решава само нашето правителство, абсолютно независимо от установените добри отношения между двете ни страни", казва той.

По-рано канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че предоставянето на австрийско гражданство на част от хората в този италиански регион не трябва да предизвиква протест у Рим. Малко преди това италианският външен министър Енцо Моаверо Миланези отмени планирана визита във Виена в знак на протест срещу подготвян в австрийския парламент закон, според който да получават двойно гражданство жителите на Южен Тирол, говорещи немски и ладински език.

Австрийското правителство заяви в началото на месеца, че въпросът се обсъжда на експертно равнище и все още няма окончателен вариант на проектозакона. Според канцлерството във Виена Австрия иска да обсъди анализа на експертите с Италия и с местното правителство на областта.

Да се предлага на южнотиролците възможността да получат двойно гражданство трябва да се смята за враждебна инициатива и чист акт на пропаганда без практически ползи, защото и двете страни са членки на ЕС, заяви обаче на 9 септември италианският министър за връзки с парламента и пряката демокрация Рикардо Фракаро, цитиран от ДПА.

"Не можем да приемем провокации по толкова важен въпрос", добави той, като упрекна правителството във Виена, че предприема подобна разделяща стъпка малко преди местните избори в Южен Тирол, насрочени за 21 октомври - в момент, когато Виена е ротационен председател на ЕС.

Споделяне

Още от Европа