Съмнение за ново нападение с химическо оръжие в Сирия

Британският министър на външните работи Уилям Хейг прикани мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) да проведе възможно най-бързо разследване на твърденията за нападение с хлор в Сирия, предаде Франс прес.

"Информациите, според които химически оръжия са били използвани отново, са абсолютно възмутителни. Това само влошава още повече страданията на сирийския народ", се казва в изявление на Хейг.

В него се подчертава, че трябва да се установят фактите възможно най-бързо, защото не може да се губи време. Мисията на ОЗХО в Сирия трябва да получи свободен достъп до всички места, за които се твърди, че са били обект на нападение с химическо вещество.

Вчера ОЗХО обяви, че ще извърши разследване на неотдавнашните твърдения за нападение с хлор в сирийско село, и подчерта, че Дамаск е приел мисия да посети населеното място.

Франция и САЩ обвиниха Дамаск, че използва срещу бунтовниците хлор. Режимът твърди, че бунтовниците са употребили промишленото токсично вещество.

Според британския вестник "Дейли телеграф" анализи, направени в лаборатория, чието име не се уточнява, от проби от почвата, взети от три места на предполагаемите нападения, показват доста значителни следи за наличието на хлор и дори на амоняк.

Споделяне

Още от Свят