Само 180 сделки с кредити от КТБ ще бъдат атакувани в съда

Досега са подадени едва 8 иска за 4.6 млн. лв., до края на седмицата ще има договор с компания, която да търси парите от фалиралата банка

Сн.: БГНЕС

Само част от прихващанията между кредити и депозити от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъдат атакувани в съда. Става въпрос за около 180 сделки, направени след затварянето на финансовата институция през лятото на миналата година. Общо прихващанията са над 670 за близо 900 млн. лв. До момента атакувани в съда са едва 8 сделки за 4.6 млн. лв.

Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредния парламентарен контрол във вторник. Той не каза как са подбрани 180-те сделки с кредити и депозити, които синдиците на КТБ ще искат да бъдат обявени за недействителни от съда. Уточни само, че се атакуват прихващания, които увреждат масата на несъстоятелността на фалиралата банка. На активите след обявяването на КТБ в несъстоятелност се разчита, за да се плати на кредиторите ѝ, а най-голям сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете в банките, който пое изплащането на защитените депозити.

Горанов обясни, че завеждането на делата срещу прихващанията се бави, тъй като казусите са индивидуални и сложни юридически и се изисква време, за да се подготвят съдебните искове.

Възможността синдиците да атакуват прихващания в съда им беше дадена от парламента след спешни законови промени, поискани от премиера Бойко Борисов и подкрепени от всички парламентарни сили. Така управлението на банката беше иззето от квесторите, назначени от Българската народна банка, и поверено на синдици, избрани от фонда за влоговете. По-късно прокуратурата образува дело срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов за безстопанственост.

Горанов каза още, че до момента е поискано обявяването в несъстоятелност на над 50 длъжници на КТБ, които не изплащат кредитите си. Заведени са над 30 други производства срещу длъжници, а над 20 са дадени на съдебен изпълнител. Министърът добави, че не разполага с информация за това кои точно са фирмите или физическите лица, срещу които са предприети действия. Тези данни липсват в седмичните отчети на синдиците, тъй като са банкова или търговска тайна.

До края на седмицата се очаква управителите на фалиралата банка да подпишат договор с дружество, което да проследи активите ѝ и изтичането на средства от нея, каза още министърът на финансите в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. В момента се водели преговори с двама от 11-те кандидати, подали оферти в процедурата по подбор. Според Горанов на финала са останали двете най-големи дружества в този сектор и имало вероятност работата да се възложи на най-голямата и опитна фирма.

Освен, че ще помага на синдиците да върнат активи на КТБ, за да се удовлетворят повече кредитори, тя ще подпомага и прокуратурата при разследването на казуса, каза още Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?