Само 8 са новите случаи на коронавирус

Отпадна карантината за пристигащи от ЕС, изключение са 8 държави с най-много заразени

Само 8 са новите случаи на коронавирус

Само 8 са новите случаи на коронавирус за последните 24 часа, съобщи в петък сутринта главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Няма нови заразени сред децата и медицинския персонал. Направени са общо 1725 теста. Има обаче два нови смъртни случая. Починали са мъж и жена на по 91 години от старческия дом в гр. Кула край Видин.

Общият брой на заболелите в България вече е 2485, като увеличението на дневна база е с 0.3%. Излекувани са 41% от всички заболели или 1015 пациенти. Броят им се е увеличил с 51 за последните 24 часа. Най-много новоизлекувани има във Видин – 26.

Карантина

Щабът ще препоръча отпадането на 14-дневната карантина за българи и чужденци, пристигащи у нас от държави в ЕС, Сърбия и Северна Македония, каза Кунчев. Ограниченията обаче ще бъдат запазени за осем държави с висока заболеваемост. По-късно здравният министър Крили Ананиев отмени забраната за влизане на чужденци в страната, както и карантината за хора, които идват от ЕС, Сърбия и Северна Македония. Българите и чужденците, които пристигат от Великобритания, Испания, Швеция, Ирландния, Италия, Белгия, Португария и Малта обаче ще трябва да не излизат 14 дни, след като влязат у нас. Това не важи за транзитно преминаващите, шоьорите на камиони и автобуси, екипажите на самолети, хуманитарни и медицински работници, както и за дипломатическите лица.

Според Кунчев последните данни дават основание за оптимистични настроения, тъй като разпространяването на заразата очевидно се забавя. Той обясни, че три балкански страни – България, Хърватия и Гърция имат под 10 случая за последното денонощие.

В първата половина на юни ще се препоръча ново охлабване на мерките, каза още Кунчев. Според него тогава ще има и общо решение на ниво ЕС за възстанояване на свободното движение.

За маските и ръкавиците

Носенето на маски на закрито ще остане задължително, повтори за пореден път Кунчев. Той обаче заяви, че са нужни уточнения. Едно от които е – ако носите маската просто около врата си, тя не пази. За да има ефект, трябва да са покрити носът и устата.

Сходно е положението и с ръкавиците. Носенето им не гарантира сигурност, освен ако не се сменят редовно или дезинфекцират.

По света

Бразилия е страната с най-много новозаразени с коронавирус. За последното денонощие там са регистрирани над 24 хил. нови случая. На второ място са са САЩ с 22 хил. нови случая. В Русия са установени над 8 хил.

Голям е броят на новозаразените и в Швеция – 600. За денонощие там са регистирани 46 смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България