Само двама от 10 чужди туристи биха се върнали на почивка у нас

По данни от пилотен тест за България сред 108 чуждестранни туристи, гостували в страната ни, едва 21 на сто са заявили, че отново ще я посетят при средна норма за Европа – 48 на сто. По-малко от половината от интервюираните в теста (43 на сто) са декларирали, че ще препоръчат на сънародниците си страна ни като туристическа дестинация, при евронорма 71 на сто. Това обяви в четвъртък Яна Спасова, експерт по проекта на икономическото министерство "Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия".

Специалистите очакват с въвеждането на системи за управление на качеството и устойчивото развитие на фирмите в туризма – хотели, заведения, туроператори у т.н., тези показатели да повишат стойностите си и да се доближат до средните за Европа. Ръководителят на проекта Иво Желев обяви, че на този етап едва 15-17 на сто от всички туристически компании в България имат реален интерес да въведат системи за управление на качеството. Това означава, че от около 40 000 дружества в бранша – пет-шест хиляди, са потенциални кандидати за въвеждането им. Към реално прилагане на системите пък са пристъпили 2.5 на сто от туристическите фирми.

 

Проектът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие" и е с бюджет повече от 494 000 лева.

 

Само 20 на сто от всички предприятия са категорично против необходимостта от въвеждането на такива системи в туризма. Сред основните пречки за бизнеса в този процес е липсата на оборотни средства. Въвеждането на такива система би струвало на деловите среди – от безплатно, както това е във Франция, до 3600 евро, както е в Швейцария. За България това излиза между 1000 и 20 000 лв. според големината на бизнеса.

 

Деловите среди не са единни по въпроса кой да органът, който да управлява процеса по въвеждането на системите – дали министерството на икономиката или браншова организация. Средната възраст на системите за качество у нас е пет години и осем месеца.  

Споделяне

Още от Бизнес