Само германско-българският играч допуснат за БМФ

Само германско-българският играч допуснат за БМФ

Седмица по-рано Агенцията за приватизация (АП) обяви решението си да допусне само един кандидат до процедурата за продажба на 70 на сто от Параходство "Български морски флот".

Трима бяха претендентите, чиито документи за съответствие с изискванията на приватизационната процедура трябваше да прегледа АП до 19 октомври – регистрираният в София германско-български консорциум “Кей Джи Маритайм Шипинг”, индийската “Есар Шипинг енд Лоджистик Лимитед" и гръцката "Чартуърлд Шипинг Корпорейшън". Последните две дружества обаче отпадат от надпреварата, защото не отговорят на критериите, поставени от АП, обяви в петък изпълнителният директор на ведомството Тодор Николов.

Той обясни, че единствено "Кей Джи Маритайм" е доказала, че е транспортирала изискваните обеми товари, има необходимите активи и отговаря на изискването в консорциума да участва корабен чартьор – фирма, която осигурява логистиката на товарите по вода. Другата допускана от приватизационната стратегия възможност бе участие на корабособственици, но с привличане на стратегически инвеститори.

В "Кей Джи Маритайм Шипинг" акционер с 30 на сто е българската фирма "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчийски, която работи в областта на фармацевтиката, енергетиката и др. Мажоритарният участник е фирмата "Кей Джи Маритайм Партнърс", в която 99 на сто държи немската "Мартрейд Шипинг анд транспорт", регистрирана в Дюселдорф, а останалият процент е на индийската "Акорд Шип Мениджър", която е корабен мениджър на над 200 плавателни съда, обясни Николов.

Само преди два дни в София бе пребит адвокатът Светлин Стойнев, който учреди дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг" и дори доскоро бе притежател на 99 на сто от фирмата, а другият собственик Явор Иванов купи документацията за участие в конкурса.

Гръцката "Чартуърлд" е отпаднала, защото компанията е само корабен мениджър, а според изискванията те могат да играят само със стратегически инвеститор. Индийците са отрязани поради това, че участват с регистрирания си през 2006 г. клон в Кипър, който не може да покрие изискването за обеми товари. "Есар" предоставила гаранции от компанията си майка в Мумбай, но доказването на критериите през друга страна било недопустимо от процедурата.

"Бяхме изправени пред едно от най-трудните решения", заяви Николов. По думите му обаче, ако са били допуснати и другите двама, това щяло да доведе до обжалване на решението от останалите кандидати, които не са подали документи за доказване на съответствие, само защото са били напълно наясно, че не отговарят на изискванията. Навлизането на процедурата в съдебни спорове ще я забави поне с шест месеца, а това ще е доста негативно за самия морски флот, посочи Николов.

"В момента ситуацията е благоприятна за БМФ, защото има голяма търсене на кораби дори втора ръка, но това няма да е така след година и половина – две, когато на пазара излязат поръчаните в момента за строеж плавателни съдове", каза Николов. Така по думите му се създава риск въобще да не се появи купувач за параходството, чиито кораби са 2-5 пъти по-стари от нормите на Европейския съюз.

"Наясно сме, че продължаването на процедурата само с един кандидат му дава комфорта да се надява, че може да постигне сделка на приемлива единствено за него цена", отбеляза шефът на АП. Той обаче изрази надеждата си,че кандидат-купувачът ще представи оферта с реална цена и подходящите инвестиции, които да гарантират развитието на флота и построяването на нови плавателни съдове.

Според Николов наличието на немска фирма в останалия в конкурса консорциум дава гаранция за реални параметри на предложението за покупка на БМФ. Той отново подчерта, че няма да продава на всяка цена параходството и са възможни различни сценарии за следващия етап от конкурсната процедура, който ще последва след подаването на предварителната оферта.

Запазва се срокът за внасянето ѝ – 8 ноември, но предвид това, че остава само един кандидат, с когото да се преговаря, финализирането на сделката ще приключи по-рано от предвиденото, каза Тодор Нколов.

Индийците и гърците имат 2 седмици, за да обжалват отхвърлянето им от конкурса, но според приватизационния шеф нямат шансове да спечелят подобно съдебно дело.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?