Само "Химимпорт" се яви на търга за "Хемус ер" и го спечели

"Химимпорт" се оказа единственият кандидат за 49% от "Хемус ер", който се яви на обявения от Агенцията за приватизация публичен търг с явно наддаване. Компанията ще придобие акциите от въздушния превозвач срещу първоначално обявената от АП цена от 3,1 млн.лв. Сделката трябва да бъде одобрена от Надзорния съвет на АП.

Общо пет фирми купиха от АП тръжна документация, но никоя от тях не внесе депозит. Сред потенциалните купувачи бе и мажоритарният собственик на превозвача "Пирин Турист" АД. Процедурата предвиждаше търгът да започне от 3,1 млн.лв., а стъпката на наддаване да бъде 100 хиляди лева.

Бъдещият собственик има право да плати половината от цената в срок до 20 календарни дни след подписването на приватизационния договор.

Мажоритарен собственик на 51% авиокомпания "Хемус Ер" е софийската "Пирин Турист" ООД. Сделката с нея бе сключена от АП на 3 август 2001 г. Договорената тогава сума бе 11,2 млн.лв. 10 на сто от цената бе платена в брой, а останалата част - в компенсаторни записи.

Инвестициите, които мажоритарният собственик трябва да направи в "Хемус Ер" до 2007 г., са 9 млн.лв. "Пирин-турист" пое ангажимент до 2005 г. да увеличи работните места от 255 на 270.

В момента компанията държи 34 % от акциите на превозвача, като останалите 17% ще придобие след изпълнението на договорния с АП целеви план за развитие и управление на "Хемус Ер". Според плана, до 2003 г. купувачът трябва да инвестира в авиокомпанията 5 млн.лв. от договорените 9 милиона. Парите са за купуване на летателни машини.

Авиокомпания "Хемус Ер" АД бе създадена от държавата през 1991 г. като регионален превозвач, припомня БТА. В компанията са заети между 250 и 300 служители. Самолетният ѝ парк е от машини тип Як-40, ТУ-134 А, Ту-154 М и Л-410. "Хемус Ер" има полети до Варна, Братислава, Скопие, Тирана, Букурещ, Лайпциг, Осло, Бейрут, Ларнака. От лятото на 2002 г. компанията изпълнява полети до Триполи, а от средата на декември - до Атина и Дубай.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?