Само в Сърбия "Газпром" е мажоритарен собственик на газопровода "Южен поток"

Сърбия е единствената от осем държави, която е формирала съвместно предприятие с руския "Газпром" за изграждането на газопровода "Южен поток" като миноритарен партньор, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА в сряда.

Само в случая със Сърбия местната компания "Сърбиягаз" държи 49 процента от собствеността на съвместното предприятие, а "Газпром" притежава 51 на сто. В останалите държави това съотношение е 50:50, посочва вестникът.

Специалисти предупреждават, че Сърбия може да има повече вреда, отколкото полза от този договор и се питат защо е сключен такъв договор.

За "Газпром" това е "обичайният начин за бизнес в Сърбия", пише в писмения отговор, изпратен от информационната дирекция на компанията, даден на въпрос към Алексей Милер, който подписа договора от името на "Газпром".

В този отговор няма нито дума по какво Сърбия се различава от Хърватия, България или Унгария или от другите страни, които имат договор 50:50, пише "Блиц".

Причините за такъв договор не знае и сръбският премиер Ивица Дачич, който знае, че "договорът е постигнат по времето на правителството на Воислав Кощуница, когато Борис Тадич бе президент".

Споделяне

Още от Бизнес