Само за месец в Мексико са били убити 15 политици

Само за месец в Мексико са били убити 15 политици

В резултат на ширещото се насилие в Мексико само миналия месец в различни райони на страната са били убити 15 политици, съобщава електронната версия на в. "Економиста", като цитира компанията за анализ на рисковете "Етелект".

По данни на компанията от началото на септември 2017 г. в страната са били убити 93-ма политици, включително 29, които смятали да се кандидатират за изборна длъжност, и деветима регистрирани кандидати.

Убийството с най-много жертви - 21 - е извършено в югозападния щат Гереро. В щата Оахака жертва на престъпници са станали 16 души, в Пуебла - 10, във Веракрус - 8, в щата Мексико - 7, а в щата Чиуауа - петима.

Според анализаторите вероятността общински ръководител в Мексико да умре от насилствена смърт е средно 12 пъти по-голяма, отколкото при редовите граждани.

В средата на март генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро заяви, че насилието над политици в Мексико е абсолютно недопустимо.

На 1 юли мексиканците ще избират президент, 128 сенатори и 500 депутати в долната камара на парламента, а също губернатори и общински ръководители.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?