Самолет със злато е задържан в Истанбул

Самолет, за който се предполага че е натоварен със злато, е задържан от дни на летище в Истанбул. Транспортният самолет е собственост на турска фирма и е изпълнявал полет между Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Иран. Машината е трябвало да кацне спешно на летище Сабиха Гьокчен в Истанбул по технически причини, но заради редица подозрения е задържана.

Фирмата собственик е призована да представи документите за товар, в противен случай ние ще направим необходимото, каза представител на турските власти пред Франс прес.

 

Според правилниците турските власти могат да се качат на борда на самолета, за да установят какъв е превозваният товар.

 

На въпрос по повод информациите в турския печат, че на борда на транспортния самолет, собственост на компанията ULS, има тон и половина злато, източникът е заявил, че е много вероятно самолетът да превозва злато.

 

Посолството на Иран в Анкара заяви, че не е информирано от турското външно министерство за случая. Турските вестници посочиха, че самолетът, задържан от турските власти на 1 януари, е изпълнявал полет от Гана за Дубай.

 

Самолетът бе поставен под наблюдение, за да се избегне всякакъв опит за кражба.

 

Появиха се редица хипотези във връзка със самолета. Има предположение, че товарът злато е плащане от Гана за Иран, подложен на международни санкции заради спорната си ядрена програма. За да не се привлича вниманието, товарът е преминал транзитно през Дубай.

 

Нарастващата търговия на злато между Турция и Иран, която според информации включва и маршрут през ОАЕ, напоследък се обсъжда много и предизвика реакция от САЩ. Търговията между Турция и Иран "злато срещу газ" има за цел да избегне ембаргото на САЩ срещу Ислямската република заради противоречивата ѝ ядрена програма.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?