"Самсунг" иска да купи "Блекбъри" за 7.5 млрд. долара

"Самсунг" иска да купи "Блекбъри" за 7.5 млрд. долара

AnchorЮжнокорейската компания "Самсунг" (Samsung) е поискала да купи канадската "Блукбъри" (BlackBerry) за 7.5 млрд. долара, съобщи Ройтерс в четвъртък. Според агенцията целта на "Самсунг" е да придобие патентите на "Блукбъри", за да ги използва в търговското си съперничество с "Епъл" (Apple).

Според източник на агенцията купувачът е предложил да изкупи контролния пакет акции на канадската компания на цена от 38% - 60% по-висока от тази, на която те се търгуват в момента. Представители на двете технологични фирми са се срещнали миналата седмица, за да обсъдят потенциалната сделка. Официално от "Блекбъри" заявиха, че не преговаря със "Самсунг". От южнокорейската компания също отрекоха информацията.

"Блекбъри" е сред първите компании, които започнаха да разработват смартфони. Производителят обаче загуби позиции в битката с конкурентите си – "Епъл", "Гугъл" (Google) и "Самсунг", на пазара на индивидуалните потребители. В последно време компанията тръгна бавно по пътя на възстановяването.

Силата на южнокорейците е при производството на смартфони за индивидуалните потребители. Придобиването на "Блекбъри" ще им позволи да влязат и в корпоративния сегмент. Канадският производител има силни позиции там основно заради сигурността на устройствата и услугите, които предлага. Американският президент Барак Обама използва телефон на "Блекбъри". Компанията управлява електронните пощи на хиляди големи корпорации. Услугите ѝ използват и правителства и военни агенция от цял свят. О друга старана, "Самсунг" не е сред предпочитаните от корпоративните клиенти производители.

"Блекбъри" притежава около 44 000 патента на стойност повече от 1.43 млрд. долара. Според някои анализатори обаче цената им реално е дота по-висока.

Евентуална сделка за придобиване на канадската компания ще трябва да бъде одобрена, както от канадските, така и на американските власти. Ройтерс припомня, че през 2013 г. канадското правителство е намекнало на "Блекбъри", че от съображения за сигурност няма да позволи компанията да бъде купена от китайската "Леново" (Lenovo), която тогава проявяваше интерес към контролния пакет акции. Според източници на агенцията властите нямат подобни притеснения в случая със "Самсунг"

Споделяне

Още от Бизнес