"Самсунг" обърна съдебната битка срещу "Епъл" в САЩ

Айфон и Самсунг Галакси се конкурират редом за вниманието на клиентите

Апелативният съд в САЩ отмени забраната за продажба в страната на смартфоните Самсунг Галакси Нексус, което е удар върху амбициите на "Епъл" в битката между две компании за доминация на пазара. Според сегашното решение, съдът в Калифорния, който наложи забраната, е прекрачил свободата си на лична преценка при постановяване на присъдата. По-рано този месец бе вдигната и забраната за продажба на таблета на "Самсунг" - Галакси Таб 10.1.

Двете фирми се съдят от началото на миналата година по взаимни обвинения за нарушение на патенти. От "Самсунг" приветстваха решението на апелативния съд. Според южнокорейската компания, то "потвърждава, че "ролята на патентното законодателство е да защитава иновациите, а не да задушава конкуренцията и да ограничава правото на потребителите да избират".

 

"Ние ще продължим да предприемаме всички необходими мерки, за да осигурим достъпност за нашите продукти", заявиха от "Самсунг", цитирани от ББС.

 

Пазарът на смартфони е един от най-бързо растящите в световен мащаб, а "Самсунг" и "Епъл" са най-големите играчи в този сектор. "Епъл" със своя Айфон бе сред иноваторите на т.нар. смартфони, но навлизането на "Самсунг" на пазара с устройствата Галакси през последните години промени напълно пазарната картина.

 

Успехът на южнокорейската компания доведе до серия от съдебни битки в различни държави с "Епъл". По-рано през тази година съдът в Калифорния забрани продажбата на смартфоните на "Самсунг" и глоби компанията с 1.05 милиарда долара заради нарушение на патентните права на "Епъл". "Самсунг" обжалва това решение и призова за преразглеждането му.

 

Според пазарните анализатори, големият потенциал на сектора ще накара двете компании да продължат да се съдят.

 

"Конкуренцията помежду им е толкова голяма, че в случая не става въпрос толкова за плащането на милиарди долари глоби, колкото до опит за забавяне на конкуренцията", коментира Маной Менън от консултантската компания "Фрост и Съливън", цитиран от ББС.

 

Според него, в "Епъл" са твърдо убедени, че "Самсунг" е използвала част от техните патенти, на което се дължи и успеха на компанията. "Епъл" ще продължи с опитите да забави бързия растеж на "Самсунг", заяви още пазарният анализатор.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?