Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Сан Франциско стана първият американски град, който забранява продажбата на електронни цигари, докато не бъде изяснен ефектът им върху човешкото здраве, съобщиха информационните агенции.

Градският съвет на Сан Франциско гласува вчера временно да бъде забранена продажбата на електронни цигари. Забраната гласи, че "в Сан Франциско никой няма да има право да продава или дистрибутира електронни цигари на никого", освен ако продуктът е проверен и одобрен от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата.

Така от вторник магазините не могат да продават устройствата, незаконна е и онлайн продажбата.

Федералните власти предупредиха за "епидемия" сред тийнейджърите в САЩ, като се очаква наложената забрана във Сан Франциско да удари водещия производител на електронни цигари "Джуул Лабс" (Juul Labs), базиран в града.

"Трябва да предприемем действия, за да защитим здравето на младежта в Сан Франциско и да попречим на следващото поколение наши граждани да станат пристрастени към тези продукти", заяви кметът на Сан Франциско Лондон Брийд.

От своя страна компанията "Джуул Лабс" посочи, че работи със законодателите, за да не се допусне тийнейджърите да използват тютюневи изделия.

"Тази пълна забрана обаче ще накара възрастните пушачи, които успешно преминаха към новите електронни продукти, да се върнат към смъртоносните цигари и ще доведе до създаването на черен пазар", посочи говорител на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят