"Сънди таймс": Великобритания е готова да приеме 15 хиляди сирийски бежанци

Заради имиграцията мнозинството от британските избиратели вече искат излизане от ЕС

"Сънди таймс": Великобритания е готова да приеме 15 хиляди сирийски бежанци

Великобритания е готова да приеме 15 000 бежанци от Сирия, съобщава "Сънди таймс". Според източниците на изданието, премиерът Дейвид Камерън е отстъпил под натиска в страната и от чужбина и предвижда да разшири програмата за заселване на уязвими лица, както и да предприеме военни операции срещу трафикантите. В сряда Камерън обеща да изпълни "моралното задължение" пред мигрантите и да разгледа възможността за увеличаване на помощта за тях.

Британското правителство възнамерява да използва 12 милиарда лири (18 млрд. долара) от бюджета си за международна хуманитарна помощ, за да бъдат настанени и подпомогнати "хилядите сирийски бежанци", съобщи в неделя британският финансов министър Джордж Озбърн.

"От бюджета за хуманитарна помощ предоставяме към момента едва около 250 милиона лири (360 млн. долара) на страни като Сирия, Йордания и Турция", съобщи министърът. "Редът, по който тези средства се разпределят, трябва да бъден напълно преразгледан", добави той.

Озбърн посочи, че наличните средства би трябвало да се използват директно "за нуждите на пристигащите от Сирия бежанци". "Чрез бюджета за международна хуманитарна помощ бихме могли да задоволим потребностите на тези хора за първата година, и по-специално да платим разходите на градските съвети за настаняване и жилища", заяви министърът.

Той посочи също, че Обединеното кралство възнамерява да увеличи пряката си помощ за "региона, откъдето идват бежанците". Преди няколко дни бе обявено, че Великобритания ще отдели допълнително 100 млн. лири (152 млн. долара) за хуманитарна помощ за Сирия, като по този начин средствата за тази страна ще достигнат 1 млрд. лири (1,52 млрд. долара).

Изданието съобщава също, че британското правителство ще поиска пълномощия от парламента да разшири въздушните операции срещу групировката „Ислямска държава“. Досега британски самолети участват в съюзническите удари над джихадистите в Ирак, но не и в Сирия, тъй като нямат мандат от ООН.

Гласуването в Камарата на общините, което трябва да се състои в началото на октомври, е част от план на министър-председателя Камерън за справяне с бежанската криза. Според „Индипендънт“ Камерън иска военна интервенция за създаване на специална зона в Сирия, където цивилното население ще се чувства сигурно. Планът включва също операции на британските сили за сигурност срещу трафикантите, които превеждат бежанците с риск за живота им през Средиземно море в Европа.

Същевременно на фона на кризата с мигрантите в Европа, за първи път от ноември 2014 година повечето британци заявяват, че искат страната им да излезе от Европейския съюз, показва социологическо проучване, проведено по поръчка на "Дейли мейл". Според резултатите, 51% от анкетираните подкрепят излизането на Великобритания от Съюза, а 49% са се обявили против.

Освен това, според проучването, премиерът Дейвид Камерън се радва на силна подкрепа заради това, че се е опълчил на германския канцлер Ангела Меркел, която настоява Лондон да приеме повече бежанци.  Референдум за членството на Великобритания в ЕС трябва да се проведе до края на 2017 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа