Санкциите на САЩ постепенно избутват от пазара руските енергийни компании

Санкциите на САЩ постепенно избутват от пазара руските енергийни компании

Американските санкции поставят под заплаха бъдещето на руската енергийна промишленост, пише швейцарският в. "Нойе Цюрихер цайтунг".

Днес Русия добива толкова много газ и петрол, както никога по-рано от времената на разпада на Съветския съюз. Но тази радостна картина се явява отражение на миналото. Днешните рекордни показатели на добив са свързани с високите инвестиции от предишните години. Бъдещето обаче не изглежда така безоблачно, пише вестникът.

И пояснява, че наложените от САЩ санкции са насочени преди всичко към нестандартен добив, например в Арктика или в находища на втечнен газ. Русия не може да съхрани равнищата си на добив, ако не разработва новите находища.

Според публикуваното неотдавна изследване на Открития университет Сколково, добивът на петрол и природен газ ще се съкрати към 2025 г. заради санкциите.

Путин може още дълго да убеждава народа си, че руският природен газ е много по-изгоден от втечнения. Санкциите обаче действат като бавна отрова и по такъв начин дават на чуждестранните конкуренти време, за да понижат цените за сметка на новите технологии и постепенно да изтласкат от пазара руските енергийни суровини.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?