Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Санкциите по европроектите вече ще подлежат на съдебен контрол

Закон заменя постановленията за управление на еврофондовете

0 коментара
Санкциите по европроектите вече ще подлежат на съдебен контрол

Решенията на административните органи свързани с управлението на европейските средства у нас ще подлежат на съдебен контрол. Това предвижда проектът на Закон за управление на евросредствата, който беше одобрен от правителството.

С това се прави опит да се сложи край на административния произвол и съмненията за политическа целесъобразност при налагането на санкции, т.нар. финансови корекции, от които пропищяха общините.

Законът ще замени множеството постановления, с които в момента се управлява целият процес. Той ще регламентира реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и взаимоотношенията на отделните органи и бенефициентите при изпълнение на проектите, включително процесите за верифициране, сертифициране на разходите, извършване на плащанията и налагане на финансови корекции, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Законопроекът ще бъде разгледан след лятната ваканция на депутатите.

Без промени в системата за управление на еврофондовете

За управлението на средствата от ЕС се предвижда да отговарят Министерският съвет, заместник министър-председател или министър на европейските фондове и министърът на финансите.

Заложено е един и същ управляващ, сертифициращ или одитен орган да може да бъде определен за няколко оперативни програми. Дава се възможност управляващият, сертифициращият и одитният орган да бъдат част от една и съща администрация при зачитане на принципа за разделение на функциите.

Министерският съвет ще има шест месеца да подготви подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на закона, включително реда за осъществяване на проверките на управляващите органи при съмнения за нарушения.

С допълнителен акт ще се определят и редът и механизмите за функционирането на новата система ИСУН 2020, за която е предвидено да дава възможност за пълно електронизиране на процеса по кандидатстване и отчитане на проектите.

Всички започнали и недовършени до влизането в сила на закона производства ще се довършват по досегашния ред.

Финансовите корекции

Най-съществената промяна спрямо сегашния ред е възможността финансовите корекции по европейските проекти да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

На съдебен контрол ще подлежат и други актове и документи на управляващите органи на програмите, предвижда законопроектът.

Предвижда се управляващите органи да могат да започнат проверки за нередности по собствена инициатива при съмнения за нарушения или по сигнал. Те ще поддържат и регистър на постъпилите сигнали за нарушения.

Финансова корекция ще се налага при установен конфликт на интереси на бенефициента, при нарушаване правилата на държавната помощ, за нарушаване принципите на устойчивото развитие, за неизпълнение на мерките за информация и комуникация.

Финансова корекция може да се извърши за целия проект или за отделна дейност, отделен договор с изпълнител или отделен разход, като на практика може да се отмени изцяло финансовата подкрепа от еврофондовете, е записано в законопроекта.

Срокове за плащанията

Законопроектът предвижда авансовите плащания да стават в двуседмичен срок, освен ако не е предвидено друго, като от всички бенефициенти ще се изискват обезпечения. Срокът за междинните и окончателни плащания е 90 дни след искането, което е подадено след верификация на разходите.

Финансирането с безвъзмездна финансова помощ се допуска да бъде прекратено едностранно от ръководителя на управляващия орган, когато бенефициент не сключи договор с изпълнител до 12 месеца от изтичането на срока, предвиден за неговото сключване.

Предвижда се също така отговорните министри, представители на управляващите органи и на бенефициентите да провеждат срещи на всяко тримесечие.

Предвидени са и глоби за длъжностните лица в органите за управление и контрол, които не спазват предвидените в закона срокове. При първо нарушение санкцията е от 50 до 1000 лева, а при второ – в двоен размер.

Подбор и класиране на проектите

Оценката и класирането на проектните предложения ще става на конкурентен принцип, от комисия, която се произнася в срок от три месеца след назначаването ѝ от ръководителя на управляващия орган.

При остатъчен финансов ресурс безвъзмездна финансова помощ може да бъде предоставена и за други проекти, които са класирани за финансиране в списък на управляващите органи.

В специална глава се уреждат въпросите за реда при избора на изпълнители. Процедура за избор с публична покана се провежда, когато размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ е по-голям от 50 на сто от общата сума на одобрения проект и прогнозната стойност на поръчката.

Бенефициентите не провеждат процедура за избор с публична покана при придобиване или наемане на земя, съществуващи сгради или други недвижими имоти, както и при учредяване на ограничени вещни права, с изключение на свързаните с тези сделки финансови услуги.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.