Санторъм и Ромни са с изравнени позиции за кандидат президент на републиканците

Претендентът за президентската кандидатура на Републиканската партия Рик Санторъм е догонил Мит Ромни. Това показва национално социологическо допитване, превръщайки се във фаворита на членовете на Чаеното парти и на белите протестанти, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Тридесет на сто от републиканските избиратели предпочитат Санторъм, докато за Ромни са 28 на сто, според изследователския център "Пю".

 

Два пъти повече са привържениците на Чаеното парти и белите протестанти, които ще гласуват за бившия сенатор от Пенсилвания.

 

Движението Чаено парти е свободна коалиция на консервативни републиканци, които помогнаха на партията да си върне контрола над Камарата на представителите на изборите през 2010 година.

 

Санторъм спечели миналата седмица надпреварите за номинация в Мисури, Минесота и Колорадо - първите му победи, откакто бе предпочетен на партийните събрания в Айова през януари и когато изоставаше значително от Ромни. През януари допитване на "Пю" показваше, че Ромни изпреварва Санторъм с 31 на сто срещу 14 на сто.

 

Данните от вчерашното проучване са основани на телефонни интервюта на 8 февруари с 552-ма регистрирани републикански гласоподаватели.

 

Друго проучване през уикенда установява, че Санторъм води с 15 процентни пункта пред Ромни - 38 процента срещу 23. Санторъм е известен с крайните си възгледи по въпроси като абортите и гей браковете. Двамата с Ромни ще премерят отново сили на първичните избори в Мичиган на 28 февруари.

Споделяне

Още от Свят