Сапатеро: Няма да се предадем пред тероризма

Бъдещият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро обеща да не предава пред терористите.

Сапатеро, който е генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия, говори на първото от изборите насам заседание на нейния Изпълнителен комитет и подчерта, че борбата срещу тероризма ще е приоритет в неговата дейност, предаде АП.

"Никое испанско правителство не се е предало пред тероризма и никое правителство няма да го направи", каза той и нарече героично поведението на испанския народ, който преживя най-кървавото терористично нападение в своята история

В своя доклад Сапатеро не спомена предизборното си обещание за войските в Ирак, но изтъкна, че новата външна политика ще върне Испания "в предните редици на защитниците на международното право и на световния ред, основаващ се на мултилатерализъм и на ръководната роля на ООН".

Три дни след терористичните атентати на 11 март, които отнеха живота на 190 души, социалистическата партия спечели изборите в Испания, с което избирателите наказаха досегашното управление на Народната партия на Хосе Мария Аснар, който беше един от най- безкомпромисните съюзници на САЩ в Ирак.

Социологическите проучвания показват, че според значителна част от населението атентатите са предизвикани именно от подкрепата на Испания за войната в Ирак, отбелязва Си Ен Ен.

Това даде повод на много американски политици да кажат, че испанците са се предали пред терористите.

В петък обаче Сапатеро отхвърли тези обвинения.

"Най-неотложната приоритетна задача за мен е борбата срещу тероризма във всичките му форми. Ние заедно ще се изправим срещу тероризма и ще го победим", посочи Сапатеро.

Той отхвърли твърденията, че изборните резултати били отстъпка пред ислямските екстремисти, и припомни, че Испания живее с терористичните атаки на ЕТА вече над 30 години. "Ние не сме открили свирепото лице на тероризма преди три години", каза Сапатеро, очевидно имайки пред вид нападенията на 11 септември 2001 г. в САЩ, отбелязва Ройтерс.

През последните 30 години Испания е разтърсвана от атентатите на Баската сепаратистка организация ЕТА, която е убила над 800 човека.

Правителството на Аснар първоначално обвини ЕТА за атентатите от 11 март, но впоследствие бяха открити доказателства, че най-вероятно те са свързани с ислямистки екстремисти.

Преди изборите Сапатеро обеща да изтегли испанските войски от Ирак, като каза, че и войната, и окупацията, са "катастрофа". След победата на изборите той е категоричен, че ще изпълни обещанието си, ако след 30 юни ООН не поеме контрола върху Ирак.

Си Ен Ен отбелязва, че испанското военно присъствие в Ирак не е голямо (1 300 военнослужещи), но проблемът е чувствителен от политическа гледна точка. Изтеглянето на испанските войски може да подтикне и други европейски държави, които имат войници в Ирак, да направят същото.

Аснар каза в Брюксел, че планираното от Сапатеро изтегляне би било огромен гаф. "По мое мнение връщането на испанските войски от Ирак е катастрофална грешка за испанската политика", каза Аснар на пресконференция след последното си участие в среща на върха на ЕС като испански премиер.

Споделяне

Още от Свят