Съперничещи групировки подписаха примирие в Триполи

Съперничещи групировки подписаха примирие в Триполи

Въоръжени групировки подписаха през нощта споразумение за прекратяване на огъня в Триполи с посредничество на либийското правителство на националното единство, след четири дни на сблъсъци, които парализираха столицата Това съобщи министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

В изявлението на министерството се съобщава, че споразумението предвижда прекратяване на огъня в столицата, изтегляне на въоръжените групировки от Триполи в срок от 30 дни и освобождаване на арестуваните през последните четири дни. То е подписано от правителството на националното единство, министрите на отбраната и вътрешните работи и ръководителите на въоръжените групировки от Триполи и Мисрата. Няколко въоръжени групи от западния либийски град имат представители в столицата, отбелязва АФП.

Силите, верни на правителството на националното единство, са натоварени със задачата да гарантират сигурността в районите, които бяха контролирани от съперничещите групи в столицата, се отбелязва в споразумението.

Предишната вечер боевете се водеха в квартал Салахеддин, но тази сутрин либийската столица и околностите ѝ изглеждат спокойни, съобщава АФП. Проправителствените сили успяха да засилят влиянието си в столицата, завладявайки няколко района, контролирани от съперничещи милиции.

Подкрепяното от ООН правителство на националното единство на Файез ел Сарадж пое контрола в Триполи през през март 2016 г., давайки надежди, че ще може да възстанови сигурността в Либия. То обаче не успя да получи подкрепата на избрания парламент, заседаващ в източния град Тобрук, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят