Сърбия е на крачка от статута на кандидат за членство в ЕС

Литва и Румъния обаче все още блокирали пътя към споразумение

Сградата на скупщината (парламента) в Белград

На заседанието на министрите на външните работи от ЕС в Брюксел в понеделник не е имало възражения срещу предоставянето на Сърбия на статут на кандидат за членство в съюза. Решението трябва да бъде взето официално на заседание утре на министрите по европейските въпроси, а след това да бъде одобрено от европейските лидери на среща на 1 и 2 март. Паралелно с оптимистичните изказвания по въпроса обаче се появиха и информации, че някои страни и по-специално Литва и Румъния продължават да блокират положителното му решаване.

ЕС ще даде зелена светлина на Сърбия, за да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС, заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от АФП. Днес имаше съгласие за това Сърбия да получи статут на кандидат за членство в ЕС, каза Жупе по време на заседанието на външните министри.

По въпроса за Сърбия ние бяхме убедени отдавна, че трябва да се върви напред и да се предостави на Сърбия статут на кандидат, това е готово, каза Жупе. Това ще бъде насърчение за Белград, за да напредва по пътя на сближаването си с ЕС, добави френският външен министър. Той призна обаче, че Белград има да измине още път преди да се присъедини към евросъюза.

По-рано върховният представител на Европейския съюз за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че споразумението между Белград и Прищина за регионалното представяне на Косово е "голям успех". Аштън е представила на министрите доклад за споразумението между Белград и Прищина и за работата на мисията на блока в Косово ЕУЛЕКС.

Външният министър на Швеция Карл Билд заяви от своя страна, че Сърбия е изпълнила условията за получаване на статут на държава кандидат за членство в блока.

"Мисля, че Сърбия изпълни условията за получаване на статут на кандидат", посочи Билд, подчертавайки, че се надява споразумението между Белград и Прищина да отвори пътя и на Косово за започване на "договорни отношения" с ЕС.

Сърбите направиха това, което се искаше от тях, всичко е на масата, каза от своя страна люксембургският външен министър Жан Аселборн.

Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер заяви, че е оптимист за шансовете на Белград да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Всички решения за разширяването на ЕС, включително предоставянето на статут на кандидат, изискват единодушие на страните членки.

Литва и Румъния засега блокират окончателното решение

Същевременно дипломатически източници посочиха, че споразумение по въпроса все още не е постигнато заради проблеми, повдигнати от страна на Литва и Румъния.

Първо Литва има конкретен спор с Белград: Сърбия предизвика гнева ѝ, предлагайки своя министър на външните работи Вук Йеремич за кандидат за председател на Общото събрание на ООН - пост, към който се стреми Литва и който е предвиден за страна от Източна Европа за периода 2012-2013 г.

Освен това Литва, която е бивша съветска република, изпитва недоверие към Сърбия. Литовците възприемат Сърбия основно като верен съюзник на Русия, който ще влезе в ЕС, подчертава дипломат, цитиран от АФП.

Не е сигурно, че ще имаме споразумение във вторник в Брюксел, посочил същия източник, като не изключил въпросът да остане за срещата на върха на лидерите от ЕС в четвъртък и петък, за да бъде решен на по-високо ниво.

Румъния от своя страна иска гаранции по отношение на зачитане на румънското малцинство в Сърбия.

Според дипломати тези спорни въпроси би трябвало, ако няма изненада, да бъдат решени до края на срещата на върха на ЕС. Нищо не изглежда непреодолимо, отбелязват дипломатите.

Всички останали страни от ЕС, включително Германия, която доскоро блокираше даването на Сърбия на статут на кандидат за членство, вече изглежда подкрепят предоставянето на този статут на Белград.

Основната пречка бе премахната в петък, когато Сърбия постигна споразумение с Косово по два много деликатни въпроса - за регионалното представяне на Косово и за съвместното управление на границите.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?