Сърбия изпраща материалите по делото за катастрофата с децата от Свищов

Белград изпраща материалите по делото за катастрофата в Сърбия, при която загинаха 10 деца от Свищов, а телата на други две още се издирват. Шефката на пресцентъра на МВнР Виктория Меламед съобщи пред Дарик радио, че документите на следствието се придвижват по дипломатически път към Министерство на правосъдието, което поиска делото да бъде прехвърлено в България.

Освободен е и българският шофьор Илия Измирлиев, който е шофирал автобуса с учениците от Свищов, който потъна в река Лим на 4 април. В събота състав на Софийския градски съд ще гледа мярката за неотклонение на Измирлиев.

По-рано днес бе разпространено открито писмо от родителите на загиналите деца, в което те настояха да бъдат изискани в най-кратък срок от Белград събраните доказателства за инцидента.

Молбата на родителите бе адресирана до председателя на парламента, президента, премиера, министрите на вътрешните работи, на правосъдието, на външните работи, до главния прокурор, до директора на Националната следствена служба, съобщи БТА.

Родителите настояваха да бъде предложена и осигурена помощ от страна на България, в техника и в специалисти, които да съдействат за максимално бързото изваждане на автобуса от река Лим, където падна при катастрофата.

Считаме, че причините за катастрофата не биха могли да бъдат установени с необходимата безспорност и категоричност, ако не бъде изваден автобусът, с който са пътували децата ни, пишат родителите. Според тях е необходимо да бъде извършена съдебно-автотехническа експертиза, която да установи и обясни причините за катастрофата и механизма на осъществяването ѝ, както и да отговори на въпроси, свързани с евентуална вина на конкретно лице или лица.

Освен това, следва да бъде установена конкретната причина за смъртта на всяко от децата, е посочено в молбата, под която са се подписали всички родители.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?