Сърбия купи "мистериозна" ракетна система от Китай (видео)

Сърбия купи "мистериозна" ракетна система от Китай (видео)

Сръбската армия ще се сдобие с ракетна система за противовъздушна отбрана FK-3 китайско производство, съобщава специализираният интернет портал Балканска мрежа за сигурност, цитирана от агенция Бета. 

Доставката вече е договорена и платена, добавя сайтът. 

Това става ясно от годишния доклад за бизнеса на предприятието Югоимпорт - СДПР за миналата година, в който пише, че са сключени сделки за износ на стойност 620.3 милиона долара.

Най-голям дял имат модернизацията на самолетите МиГ-29, закупуването на безпилотни самолети и на системата за противовъздушна отбрана FK-3.

ПВО системата FK-3 започна да се споменава в медиите преди две години като система, която ще бъде поръчана за модернизиране на териториалната ПВО на Сърбия. В тези статии доставката се свързва директно със срещите между президентите Александър Вучич и Си Дзинпин.

Порталът допълва, че тактическо-техническите характеристики на К-3 са "мистериозни", защото става въпрос за система за износ, която не е била ползвана до поръчката от Сърбия.

На оръжейните изложби досега китайците даваха само общи информации, според които става въпрос за система с обсег на унищожаване до 100 км далечина и 27 км височина.

За китайската военна индустрия износът на ПВО в Сърбия е излючително важно проникване на напълно нов пазар, защото досега ползватели на китайски системи със среден и голям обсег са били само китайски съюзници от Азия, пише порталът, цитиран от БТА.

В рамките на 250-та ракетна бригада на ПВО за отбрана Сърбия има пет дивизиона ракетни системи Нева и Куб, както и една батарея система Панцир С-1, купена неотдавна от Русия. 

Две дивизиона системи Нева и батареята Панцир са ангажирани за отбраната на Белград, а по един дивизион системи Куб са разположени в Ниш, Нови Сад и Крагуевац, допълва Бета.

По-рано Сърбия купи и китайски безпилотни летателни апарати, част от които вече са доставени. 

Става въпрос за въоръжени дронове СН-92А, които се използват за разузнаване и заснемане на терена, но могат да носят и бомби и ракети.

Споделяне
Още от Свят