Сърбия отваря малките магазини и строителните обекти

Така изглеждаше пазар в Белград рано сутринта във вторник.

От днес в Сърбия започва постепенна отмяна на ограничителните мерки във връзка с коронавируса, съобщи във вторник ТАСС.

В пет часа местно време приключи най-дългият за времето на епидемията 84-часов полицейски час. В страната рано сутринта бяха отворени малките магазинчета и зеленчуковите пазари.

За смекчаване на епидемиологичните мерки говори в събота президентът на страната Александър Вучич, а съответно решение издаде и правителството на Сърбия.

Според документа от днес пада пълната забрана да излизат от вкъщи хората над 65-годишна възраст /над 70-годишна в селските райони/, която бе въведена на 18 март. Пенсионерите вече ще могат да излизат на 30-минутна разходка във вторник, петък и неделя от 18 часа до 1 часа без да се отдалечават на повече от 600 метра от дома си. За останалите граждани полицейският час ще бъде с едни час по-кратък и ще започва от 18 часа, а не от 17 часа като преди.

Много важно за икономиката на страната е решението за възобновяване на работата по многобройните строителни обекти в столицата и цялата страна. На строителите трябва да бъдат осигурени социална дистанция, средства за защита и дезинфекция.

На много строителни обекти в Белград днес се забелязва необичайно оживление. Отворени са и малките шивашки цехове, обущари, книжарници, автосалони, фирми за поправка на коли.

В същото време все още е забранено да подновят работа фризьорските салони и фитнес центровете, а също и някои други обекти, които включват близък контакт между хората.

Сръбското павителство заяви, че мерките не са окончателни и в случай на влошаване на епидемиологичната обстановка те отново ще бъдат втвърдени.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус