Сърбия започна производството на руската ваксина Спутник V

Сърбия започна производството на руската ваксина Спутник V

Президентите на Сърбия и Русия отбелязаха в петък вечерта началото на производството на руската ваксина срещу коронавирус Спутник V в Института по вирусология "Торлак" в Сърбия, предаде Танюг, цитирана от БТА.Сърбия става първата страна в Европа, която произвежда руската ваксина.

През първите шест месеца Сърбия ще произведе 4 милиона дозиот препарата. В началото страната ще внася от Русия компонентите за ваксината, но след това те ще се произвеждат в Сърбия.

Руският президент Владимир Путин, който се включи чрез видеовръзка в церемонията, заяви, че Русия е отворена за сътрудничество с всички страни в областта на епидемиологичната сигурност. Той подчерта, че в борбата за здравето и живота на хората трябва да бъдат изоставени всякакви политически разногласия, докато продължава пандемията.

"Изглеждат странно и контрапродуктивно опитите на някои партньори да ограничат прилагането на руската ваксина", обясни той.

В момента Европейската лекарствена агенция прави преглед на ефективността и безопасността на препарата.

Сръбският президент Александър Вучич каза на руски език, че за него е чест и голямо удоволствие да отбележи началото на производството на руската ваксина в Сърбия. Той благодари на Русия и на Путин за подкрепата, която оказват на Сърбия в борбата с коронавируса.

Вучич допълни, че хуманността на руския народ и на Путин помага на Сърбия да върне на института "Торлак" мястото на международен и регионален център за производство на ваксини, което е още един показател за отличните отношения на двете страни.

Той увери Путин, че "Торлак" е "ефикасен като Калашников", а обръщайки се към сръбския народ, подчерта, че от братска Русия е пристигнало ефикасно оръжие срещу коронавируса.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?